cukinia doniczkowa z mięsem wieprzowym i ziemniakami

bliscy nie chcą jeść zdrowej cukinii? Teraz poproszą o suplementy!
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię w doniczkach z mięsem wieprzowym i ziemniakami? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania mięsa obierałem i pokroiłem ziemniaki. Następnie rozgrzej olej na patelni i włóż tam ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę do mięsa, doprowadź do miękkości. Przenieś do doniczek, soli i pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj cukinię na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż cukinię na mięsie. Podczas gotowania ugotują się i posłużą jako sos do mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ziemniaki i marchewki tylko lekko zrumienić. Ponieważ moje warzywa są młode, bardzo ważne jest, aby ich nie prześwietlać, a jedynie uzyskać skórkę. Aby to zrobić, musisz mocno podgrzać patelnię i nie przeszkadzać, aż jedna strona się zarumieni. Połóż ziemniaki i marchewkę na cukinii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Opłucz i posiekaj zieleninę (mam natkę pietruszki)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj śmietanę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj trochę wody, aby sos był płynny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sól i pieprz. Wlać ziemniaki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zabezpiecz folię lub przykryj pokrywkami i wstaw do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W międzyczasie zetrzyj ser na drobną tarkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy minie czas, posyp ziemniaki serem i wyślij do piekarnika na kolejne 10 minut, ale już bez pokrywek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podczas serwowania udekoruj zielenią. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy