kotlety z mielonego kurczaka i wieprzowiny

soczyste i pyszne, w pośpiechu, na wakacje i każdego dnia! Kotlety z kurczaka i mielonej wieprzowiny są bardzo delikatne. Gotowanie ich wcale nie jest trudne. Jest to najbardziej odpowiednie danie do długotrwałego zamrażania. Następnie wystarczy usmażyć i podać, bez bałaganu z mięsem mielonym!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 24 % 9 g
212 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z mielonego kurczaka i wieprzowiny? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przekręć mięso wieprzowe i filet z kurczaka przez maszynę do mięsa i zamień w mięso mielone. Możesz także kupić mięso mielone w gotowej formie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować masę kotletową, weź wygodną miskę i połącz w niej oba rodzaje mięsa mielonego. Namocz Bochenek w wodzie lub mleku. Obierz cebulę. Po mięsie przełóż cebulę i bochenek przez maszynę do mięsa-dodaj je do mięsa mielonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do miski. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę biorę trochę posiekanej papryki, papryki i suszonej bazylii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Pokonaj masę kotleta na dnie miski, aby była gęstsza. Dzięki temu kotlety nie rozpadną się podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trochę masy kotletowej zwiń w bułkę tartą i uformuj kotlety.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż przygotowane kotlety. Smaż je na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety staną się apetyczne złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety są gotowe! Można je uzupełnić dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy