Naleśniki Teremok

idealne naleśniki! Okazuje się bardzo smaczny! Naleśniki Teremok-zawsze delikatne, różowe i bardzo apetyczne! Możesz podać je na śniadanie, podwieczorek, tylko na herbatę lub kawę. Możesz urozmaicić naleśniki nadzieniami i dodatkami w postaci dżemu, miodu, sosu owocowego lub kwaśnej śmietany. Wiele zależy od produktów, muszą być dobrej jakości. Nie potrzebujesz tak wielu składników, są niedrogie i proste. Lepiej smażyć naleśniki na patelni z powłoką nieprzywierającą, wtedy nie potrzebujesz dodatkowego oleju roślinnego.
koteѼAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 63 % 25 g
196 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

mleko w przepisie nie jest tłuste, jajka są świeże, olej słonecznikowy jest rafinowany. Natychmiast naleśniki nie są smażone bardzo szybko, ale potem patelnia jest bardzo gorąca, a proces smażenia przyspiesza. Fakt ten należy wziąć pod uwagę i nie odchodzić od pieca przez długi czas.

1. Rozbij jaja kurze do głębokiej miski, ubij mikserem elektrycznym w bujną pianę. Lepiej, jeśli jajka są domowe i świeże.

2. Wlej 1/3 mleka do powstałej bujnej pianki jajecznej, wlej cukier i szczyptę soli, ubij.

3. Przesiej mąkę, wlej Części do miski z płynnymi składnikami, wymieszaj ręczną trzepaczką.

4. Gdy cała mąka jest już włożona do ciasta, dodaj pozostałe mleko i olej słonecznikowy, wymieszaj. Możesz wziąć olej nie tylko słonecznikowy, ale także oliwkowy, kukurydziany lub inny olej roślinny, najważniejsze jest to, że jest bezwonny.

5. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron. Olej jest już w cieście, więc podczas korzystania z patelni nieprzywierającej olej może w ogóle nie być używany do smażenia. Jeśli naleśniki są smażone na patelni bez nieprzywierającej powłoki, musisz dodać trochę oleju.

naleśniki można podawać z dżemem, miodem, śmietaną. Możesz również przygotować różnorodne nadzienia i owinąć naleśniki kopertą lub bułką. Z każdym nadzieniem naleśniki okażą się bardzo smaczne, ponieważ podstawa jest doskonale przygotowana!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy