skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Warzywa i mięso należy umyć
Krok 2:
Z przypraw wzięła bazylię-świetnie komponuje się z bakłażanem i miętą, która uzupełnia jagnięcinę
Krok 3:
Jagnięcinę kroimy na dowolne kawałki
Krok 4:
Pokrój cebulę w ćwiartki w pierścienie
Krok 5:
Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smażyć jagnięcinę przez 10 minut na dużym ogniu
Krok 6:
Następnie dodaj cebulę, smaż przez kolejne 10 minut
Krok 7:
Tymczasem bakłażany kroimy również arbitralnie - pokroiłam w kostkę. Jeśli bakłażany są gorzkie, należy je wcześniej pokroić, dobrze posolić i pozostawić na pół godziny, aby cała gorycz była szklana. Moje bakłażany nie były gorzkie
Krok 8:
Dodaj bakłażana na patelnię do jagnięciny i cebuli
Krok 9:
Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
Krok 10:
W połowie procesu można dodać trochę płynu
Krok 11:
W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę
Krok 12:
Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i drobno posiekaj. Zostawimy go na razie na bok - będziemy go potrzebować pod koniec gotowania
Krok 13:
Dodaj pomidory do mięsa z bakłażanem
Krok 14:
Dodaj przyprawy i sól. Dusić pod pokrywką przez kolejne 20-30 minut, aż mięso będzie gotowe. To wszystko-aktywne uczestnictwo się skończyło, ciesz się niesamowitym aromatem i czekaj!
Krok 15:
5 minut przed gotowaniem dodaj czosnek
Krok 16:
Po 5 minutach wyłączamy
Krok 17:
Jagnięcina z bakłażanem i pomidorami jest gotowa! Zapach jest po prostu wspaniały!
Krok 18:
Układamy na talerzu, dekorujemy świeżymi ziołami, a ziemniaki lub ryż nadają się do dekoracji. To nie jest sezon na świeże warzywa, ale to danie dobrze pasowałoby do fioletowej bazylii lub kolendry! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g