jagnięcina duszona z bakłażanem i pomidorami

lubisz jagnięcinę? Wtedy na pewno spodoba ci się ten przepis! Kiedy odkryłam połączenie "jagnięciny i bakłażana", po prostu się zakochałam! Ale to nie wszystko-przepis wykorzystuje kolejną wspaniałą kombinację-jagnięcinę i miętę. Gdzieś przeczytałem, że jagnięcina + mięta to klasyk jak jabłka + cynamon. Naprawdę chciałem spróbować, zwłaszcza, że suszona mięta została z lata! Okazało się po prostu niesamowicie pyszne! Zdecydowanie warto spróbować, zwłaszcza, że gotowanie wcale nie jest trudne...
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 22 % 4 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Warzywa i mięso należy umyć

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z przypraw wzięła bazylię-świetnie komponuje się z bakłażanem i miętą, która uzupełnia jagnięcinę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jagnięcinę kroimy na dowolne kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w ćwiartki w pierścienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smażyć jagnięcinę przez 10 minut na dużym ogniu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj cebulę, smaż przez kolejne 10 minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tymczasem bakłażany kroimy również arbitralnie - pokroiłam w kostkę. Jeśli bakłażany są gorzkie, należy je wcześniej pokroić, dobrze posolić i pozostawić na pół godziny, aby cała gorycz była szklana. Moje bakłażany nie były gorzkie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj bakłażana na patelnię do jagnięciny i cebuli

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W połowie procesu można dodać trochę płynu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i drobno posiekaj. Zostawimy go na razie na bok - będziemy go potrzebować pod koniec gotowania

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj pomidory do mięsa z bakłażanem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj przyprawy i sól. Dusić pod pokrywką przez kolejne 20-30 minut, aż mięso będzie gotowe. To wszystko-aktywne uczestnictwo się skończyło, ciesz się niesamowitym aromatem i czekaj!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    5 minut przed gotowaniem dodaj czosnek

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po 5 minutach wyłączamy

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jagnięcina z bakłażanem i pomidorami jest gotowa! Zapach jest po prostu wspaniały!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Układamy na talerzu, dekorujemy świeżymi ziołami, a ziemniaki lub ryż nadają się do dekoracji. To nie jest sezon na świeże warzywa, ale to danie dobrze pasowałoby do fioletowej bazylii lub kolendry! Smacznego!

spróbuj tego obfitego dania mięsnego, a nie pozostaniesz obojętny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy