chleb pita z twarogiem i jajkiem na patelni

bardzo prosta i szybka przekąska do codziennego menu! Chleb pita to wszechstronny produkt, z którego można przygotować wiele oryginalnych przekąsek na świąteczny stół, a także ciasta lub po prostu usmażyć chleb pita na patelni z różnymi dodatkami śniadaniowymi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 55 % 29 g
273 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zamiast twarogu można użyć dowolnego sera, miękkiego lub twardego. Ale z twarogiem danie okazuje się nadal mniej kaloryczne i zdrowsze, a warzywa nadają przekąsce przyjemny smak i aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jaja kurze do głębokiej miski, ilość jaj można wziąć do smaku i pożądania, im więcej jajek zostanie użytych, tym więcej będzie nadzienia. Dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij składniki trzepaczką lub widelcem, ale uzyskaj jednorodną mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mieszanki jajecznej wkładamy twarożek rozgnieciony widelcem (jeśli twaróg jest suchy, można go zmielić odrobiną śmietany) oraz świeżą posiekaną natkę pietruszki i koperek (do smaku można użyć innych przypraw i ziół). Wymieszaj składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Chleb pita może być używany w całości, jeśli patelnia jest duża, ale lepiej jest wyciąć kawałek ciasta o rozmiarze, aby warstwy ciasta nie nakładały się na siebie, w przeciwnym razie ciasto okaże się grube i suche. Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go na ogniu. Kładziemy chleb pita na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę jajek z twarogiem na środek chleba pita i przykryj nadzienie krawędziami chleba pita, tworząc ciasto. Nie ma nic złego, jeśli ciasto nie okaże się równym okrągłym kształtem, jeśli chleb pita był suchy, jest mało prawdopodobne, aby to zrobić. Jeśli chcesz, aby chleb pita był bardziej posłuszny, można go wstępnie posmarować stopionym masłem i pozostawić do namoczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż chleb pita z nadzieniem z jednej strony przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, gdy spód ciasta zacznie pokrywać się złotą skórką, odwróć go i kontynuuj smażenie z drugiej strony na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby mieć pewność, że jaja kurze są dobrze upieczone w środku, patelnię można przykryć na kilka minut. Wyjmij ciasto pita z jajkiem z patelni, pokrój je, gdy jest ciepłe na porcje i podawaj jako śniadanie lub przekąskę z herbatą, kawą lub sokiem. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy