skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki według listy. Zamiast twarogu można użyć dowolnego sera, miękkiego lub twardego. Ale z twarogiem danie okazuje się nadal mniej kaloryczne i zdrowsze, a warzywa nadają przekąsce przyjemny smak i aromat.
Krok 2:

Wbijamy jaja kurze do głębokiej miski, ilość jaj można wziąć do smaku i pożądania, im więcej jajek zostanie użytych, tym więcej będzie nadzienia. Dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu do smaku.
Krok 3:

Ubij składniki trzepaczką lub widelcem, ale uzyskaj jednorodną mieszaninę.
Krok 4:

Do mieszanki jajecznej wkładamy twarożek rozgnieciony widelcem (jeśli twaróg jest suchy, można go zmielić odrobiną śmietany) oraz świeżą posiekaną natkę pietruszki i koperek (do smaku można użyć innych przypraw i ziół). Wymieszaj składniki.
Krok 5:

Chleb pita może być używany w całości, jeśli patelnia jest duża, ale lepiej jest wyciąć kawałek ciasta o rozmiarze, aby warstwy ciasta nie nakładały się na siebie, w przeciwnym razie ciasto okaże się grube i suche. Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go na ogniu. Kładziemy chleb pita na patelni.
Krok 6:

Wlej mieszaninę jajek z twarogiem na środek chleba pita i przykryj nadzienie krawędziami chleba pita, tworząc ciasto. Nie ma nic złego, jeśli ciasto nie okaże się równym okrągłym kształtem, jeśli chleb pita był suchy, jest mało prawdopodobne, aby to zrobić. Jeśli chcesz, aby chleb pita był bardziej posłuszny, można go wstępnie posmarować stopionym masłem i pozostawić do namoczenia.
Krok 7:

Smaż chleb pita z nadzieniem z jednej strony przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, gdy spód ciasta zacznie pokrywać się złotą skórką, odwróć go i kontynuuj smażenie z drugiej strony na złoty kolor.
Krok 8:

Aby mieć pewność, że jaja kurze są dobrze upieczone w środku, patelnię można przykryć na kilka minut. Wyjmij ciasto pita z jajkiem z patelni, pokrój je, gdy jest ciepłe na porcje i podawaj jako śniadanie lub przekąskę z herbatą, kawą lub sokiem. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g



