chrupiąca tortilla

chrupiące ciasto francuskie! Bardzo smaczne, a gotowanie jest łatwe! Uzbeckie ciasto francuskie katlama-prawdziwe słońce na talerzu! Ogrzeje smakiem świeżo przygotowanych wypieków, kremowym aromatem masła, a także wieloma warstwami, dzięki czemu jest chrupiąca i wydaje się nieważka. Ogólnie polecam!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 64 % 36 g
296 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ciasto. W zimnej wodzie rozcieńczyć sól. Przesiej mąkę do dużej miski. W mące zrobić dziurę, wlać wodę i zagnieść ciasto. Powinien być nieco bardziej miękki niż na Mancie, ale niezbyt miękki. Zawiń ciasto w folię (lub włóż do torby) i pozostaw na 0,5-2 godziny.
2. Formowanie. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Jeśli nie masz dużej powierzchni do rozwałkowania, podziel ciasto na części. Pokrój cebulę w bardzo cienkie półpierścienie, Dodaj do niej trochę przypraw i wymieszaj. Roztop masło (około 50 g). Rozwałkowaną warstwę ciasta posmaruj bardzo cienką warstwą oleju i zmiażdż cebulą. Zwinąć ciasto w ciasną bułkę, pokroić w małe bułki (z całego ciasta powinno powstać około 10-12 tortilli). Posmaruj każdą rolkę olejem roślinnym, połóż ją na kawałku i spłaszcz. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj bułki o grubości około 7-12 mm i średnicy około 15-20 cm.
3. Smażenie. Na lekko rozgrzanej patelni rozpuść trochę (kilka łyżek) masła i smaż tortille z obu stron, aż będą miękkie. Ogień powinien być taki, aby ciasto i cebula się usmażyły, a olej na patelni się nie przypalił.
podawaj tortille na ciepło - do zupy lub dań głównych. Miły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy