skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. W zimnej wodzie rozcieńczyć sól. Przesiej mąkę do dużej miski. W mące zrobić dziurę, wlać wodę i zagnieść ciasto. Powinien być nieco bardziej miękki niż na Mancie, ale niezbyt miękki. Zawiń ciasto w folię (lub włóż do torby) i pozostaw na 0,5-2 godziny.
2. Formowanie. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Jeśli nie masz dużej powierzchni do rozwałkowania, podziel ciasto na części. Pokrój cebulę w bardzo cienkie półpierścienie, Dodaj do niej trochę przypraw i wymieszaj. Roztop masło (około 50 g). Rozwałkowaną warstwę ciasta posmaruj bardzo cienką warstwą oleju i zmiażdż cebulą. Zwinąć ciasto w ciasną bułkę, pokroić w małe bułki (z całego ciasta powinno powstać około 10-12 tortilli). Posmaruj każdą rolkę olejem roślinnym, połóż ją na kawałku i spłaszcz. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj bułki o grubości około 7-12 mm i średnicy około 15-20 cm.
3. Smażenie. Na lekko rozgrzanej patelni rozpuść trochę (kilka łyżek) masła i smaż tortille z obu stron, aż będą miękkie. Ogień powinien być taki, aby ciasto i cebula się usmażyły, a olej na patelni się nie przypalił.
podawaj tortille na ciepło - do zupy lub dań głównych. Miły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g