skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety mięsne z mięsa mielonego na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Biorę wieprzowinę i wołowinę na pół. Mięso mielone można przygotować samodzielnie, przewijając mięso przez maszynkę do mięsa lub kupując gotowe.
Krok 2:
Aby przygotować masę kotletową, weź głęboką miskę i połącz w niej oba mięso mielone. Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i przepuść przez maszynkę do mięsa lub posiekaj za pomocą siekacza. Dodaj posiekaną cebulę do miski do mielonego mięsa.
Krok 3:
Następnie dodaj jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. I na tym etapie dodaję majonez do masy kotletowej. To majonez i duża ilość cebuli nadają gotowym kotletom soczystości. Nawet po schłodzeniu kotlety będą soczyste i smaczne. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i lekko ubij masę na dnie miski.
Krok 4:
Rozwałkuj trochę mielonego mięsa w bułce tartej i uformuj paszteciki.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię do smażenia i ułóż kotlety. Smaż je z obu stron, po 3-4 minuty, na złoty kolor. Nie musisz robić dużego ognia. Kotlety powinny być smażone w środku i nie przypalać się na zewnątrz.
Krok 6:
Obfite paszteciki mięsne są gotowe! Uzupełnij je dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g