kotlety mięsne z mielonego mięsa na patelni

najsmaczniejsze, apetyczne, rumiane, ze skórką, na obiad! Kotlety mięsne z mięsa mielonego na patelni są bardzo smaczne i pachnące. Świetnie nadają się zarówno na codzienny stół, jak i na wakacje. Można je również przygotować na zapas-po prostu zamrażając!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 15 % 6 g
256 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety mięsne z mięsa mielonego na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Biorę wieprzowinę i wołowinę na pół. Mięso mielone można przygotować samodzielnie, przewijając mięso przez maszynkę do mięsa lub kupując gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować masę kotletową, weź głęboką miskę i połącz w niej oba mięso mielone. Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i przepuść przez maszynkę do mięsa lub posiekaj za pomocą siekacza. Dodaj posiekaną cebulę do miski do mielonego mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. I na tym etapie dodaję majonez do masy kotletowej. To majonez i duża ilość cebuli nadają gotowym kotletom soczystości. Nawet po schłodzeniu kotlety będą soczyste i smaczne. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i lekko ubij masę na dnie miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj trochę mielonego mięsa w bułce tartej i uformuj paszteciki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię do smażenia i ułóż kotlety. Smaż je z obu stron, po 3-4 minuty, na złoty kolor. Nie musisz robić dużego ognia. Kotlety powinny być smażone w środku i nie przypalać się na zewnątrz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obfite paszteciki mięsne są gotowe! Uzupełnij je dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy