jeże mielone w śmietanie

jeże mielone w śmietanie - soczyste klopsiki z pysznym sosem. Takie jeże mięsne z ryżem to klasyczne i ulubione danie wszystkich. Do ich przygotowania lepiej jest wziąć Nie gotowe mięso mielone w sklepie, ale mięso wieprzowe lub zrobić mięso mielone wieprzowe 50/50. W farszu możesz dodać przyprawy do smaku, który najbardziej Ci się podoba. Podawać z dowolnym dodatkiem i różnymi sałatkami, najlepiej warzywnymi.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 37 % 11 g
171 kcal
IG: 45 / 45 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jeże z mielonego mięsa w śmietanie? Zwykle używam surowego ryżu do mięsa mielonego, ponieważ w tej formie dobrze trzyma mięso mielone podczas obróbki cieplnej i zapobiega rozpadaniu się klopsików. Namocz ryż przez 10 minut w zimnej wodzie, a następnie spłucz i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas namaczania ryżu przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki i posiekaj w blenderze do pożądanej konsystencji. Mięso mielone powinno być jednorodne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj i usmaż na oleju roślinnym na patelni. Do cebuli można dodać szczyptę soli, aby wypuściła sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj do niej marchewki, wcześniej obrane i starte na grubej tarce. Smaż wszystko przez 7 minut na średnim ogniu, aż do połowy upieczone, regularnie mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Wyłącz ogień i pozwól pieczeni nieco ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce wymieszaj rozdrobnione mięso, smażenie i ryż, dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę, mielony czarny pieprz, ubij jajko. Możesz również dodać ulubione przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko rękami, aż będzie gładkie. Mięso mielone jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami wybierz dobre mięso mielone i uformuj okrągłe klopsiki-jeże. Z określonej liczby produktów otrzymasz 11 małych klopsików. Więc użyj całego mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż klopsiki w jednej warstwie na patelni z szerokim dnem. Konieczne jest, aby zmieściły się na jednym poziomie. Gotowałem w dwóch krokach, ponieważ moja patelnia jest mała i wszystkie półfabrykaty nie pasowały jednocześnie. Wlej zimną wodę, aby przykryła jeże do połowy. Dodaj sól do smaku i liść laurowy. Umieścić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut z zamkniętą pokrywką. Wodę (gorącą) można dodać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas duszenia klopsików przygotuj sos śmietanowy. Aby to zrobić, w małym głębokim talerzu połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, mielony czosnek, gałkę muszkatołową i mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj zimną wodę i ubij trzepaczką, aby nie było grudek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 30 minutach usuń liść laurowy i dodaj sos śmietanowy do rondla, równomiernie zalewając nim klopsiki. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut, aż ugotuje się na małym ogniu. W tym czasie musisz kontrolować płyn, aby się nie zagotował, w razie potrzeby dodając gorącą wodę. Jeże w śmietanie są gotowe!

jeże mielone w śmietanie to danie mięsne na każdy dzień.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy