skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jeże z mielonego mięsa w śmietanie? Zwykle używam surowego ryżu do mięsa mielonego, ponieważ w tej formie dobrze trzyma mięso mielone podczas obróbki cieplnej i zapobiega rozpadaniu się klopsików. Namocz ryż przez 10 minut w zimnej wodzie, a następnie spłucz i osusz.
Krok 2:
Podczas namaczania ryżu przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki i posiekaj w blenderze do pożądanej konsystencji. Mięso mielone powinno być jednorodne.
Krok 3:
Obierz cebulę, drobno posiekaj i usmaż na oleju roślinnym na patelni. Do cebuli można dodać szczyptę soli, aby wypuściła sok.
Krok 4:
Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj do niej marchewki, wcześniej obrane i starte na grubej tarce. Smaż wszystko przez 7 minut na średnim ogniu, aż do połowy upieczone, regularnie mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Wyłącz ogień i pozwól pieczeni nieco ostygnąć.
Krok 5:
W głębokiej misce wymieszaj rozdrobnione mięso, smażenie i ryż, dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę, mielony czarny pieprz, ubij jajko. Możesz również dodać ulubione przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko rękami, aż będzie gładkie. Mięso mielone jest gotowe.
Krok 6:
Mokrymi rękami wybierz dobre mięso mielone i uformuj okrągłe klopsiki-jeże. Z określonej liczby produktów otrzymasz 11 małych klopsików. Więc użyj całego mięsa mielonego.
Krok 7:
Ułóż klopsiki w jednej warstwie na patelni z szerokim dnem. Konieczne jest, aby zmieściły się na jednym poziomie. Gotowałem w dwóch krokach, ponieważ moja patelnia jest mała i wszystkie półfabrykaty nie pasowały jednocześnie. Wlej zimną wodę, aby przykryła jeże do połowy. Dodaj sól do smaku i liść laurowy. Umieścić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut z zamkniętą pokrywką. Wodę (gorącą) można dodać.
Krok 8:
Podczas duszenia klopsików przygotuj sos śmietanowy. Aby to zrobić, w małym głębokim talerzu połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, mielony czosnek, gałkę muszkatołową i mąkę.
Krok 9:
Dodaj zimną wodę i ubij trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 10:
Po 30 minutach usuń liść laurowy i dodaj sos śmietanowy do rondla, równomiernie zalewając nim klopsiki. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut, aż ugotuje się na małym ogniu. W tym czasie musisz kontrolować płyn, aby się nie zagotował, w razie potrzeby dodając gorącą wodę. Jeże w śmietanie są gotowe!
jeże mielone w śmietanie to danie mięsne na każdy dzień.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g