mięso po czesku

oryginalne połączenie mięsa z kurczaka ze świeżą miętą! Czeskie mięso to niebanalny przepis, którym możesz zaskoczyć gości i swoich bliskich. Mięta dodaje świeżości i wyrafinowania filetowi z kurczaka. Miękki ser wypływający ze środka mięsa uzupełnia go delikatnym i soczystym smakiem. A jaki aromat rozlewa się po kuchni! To danie naprawdę może zachwycić nawet smakoszy!
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 21 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 4 % 1 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Filet z kurczaka (w tym przypadku potrzebujesz 4 kawałków) dokładnie spłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij nasiona, jeśli takie istnieją, usuń cały tłuszcz z kawałków fileta. W górnej części każdego kawałka mięsa wykonaj wewnętrzne nacięcie szerokim nożem kuchennym, ale nie do końca - jak kieszeń.

2. Pokrój ser feta na małe kawałki. Opłucz i osusz miętę, układając na ręczniku papierowym. Poszerz kieszeń wykonaną wewnątrz porcjowanego kawałka fileta i włóż tam 2-3 kawałki fety i 5-6 liści umytej mięty. Wymieszaj je ze sobą wykałaczką. W ten sam sposób nadziewaj wszystkie pozostałe kawałki fileta z kurczaka.

3. Włóż wszystkie nadziewane kawałki fileta do miski i polej je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Drobno posiekaj Pozostałe mięty i posyp filetem z kurczaka. Dopraw mięso solą i czarnym pieprzem do smaku.

4. Pozostaw filety do marynowania w misce na 20 minut. Następnie odwróć kawałki mięsa na drugą stronę i pozwól im marynować przez kolejne 10-15 minut.

5. Włącz piekarnik na 150-160 stopni.

6. Na patelnię wlej pozostałą marynatę z oliwą z oliwek. Podgrzej patelnię i rozłóż nadziewany filet z kurczaka po jednym lub dwóch kawałkach (w zależności od wielkości patelni). Na średnim ogniu smaż każdy kawałek fileta przez 2 minuty z każdej strony, aż powstanie apetyczna rumiana skorupa.

7. Połóż smażone mięso na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 4-5 minut. W tym czasie mięso po czesku będzie gotowe.

podawaj nadziewane mięso po czesku na gorąco, dekorując je liśćmi zielonej mięty i plasterkami świeżego ogórka.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy