skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka (w tym przypadku potrzebujesz 4 kawałków) dokładnie spłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij nasiona, jeśli takie istnieją, usuń cały tłuszcz z kawałków fileta. W górnej części każdego kawałka mięsa wykonaj wewnętrzne nacięcie szerokim nożem kuchennym, ale nie do końca - jak kieszeń.
2. Pokrój ser feta na małe kawałki. Opłucz i osusz miętę, układając na ręczniku papierowym. Poszerz kieszeń wykonaną wewnątrz porcjowanego kawałka fileta i włóż tam 2-3 kawałki fety i 5-6 liści umytej mięty. Wymieszaj je ze sobą wykałaczką. W ten sam sposób nadziewaj wszystkie pozostałe kawałki fileta z kurczaka.
3. Włóż wszystkie nadziewane kawałki fileta do miski i polej je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Drobno posiekaj Pozostałe mięty i posyp filetem z kurczaka. Dopraw mięso solą i czarnym pieprzem do smaku.
4. Pozostaw filety do marynowania w misce na 20 minut. Następnie odwróć kawałki mięsa na drugą stronę i pozwól im marynować przez kolejne 10-15 minut.
5. Włącz piekarnik na 150-160 stopni.
6. Na patelnię wlej pozostałą marynatę z oliwą z oliwek. Podgrzej patelnię i rozłóż nadziewany filet z kurczaka po jednym lub dwóch kawałkach (w zależności od wielkości patelni). Na średnim ogniu smaż każdy kawałek fileta przez 2 minuty z każdej strony, aż powstanie apetyczna rumiana skorupa.
7. Połóż smażone mięso na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 4-5 minut. W tym czasie mięso po czesku będzie gotowe.
podawaj nadziewane mięso po czesku na gorąco, dekorując je liśćmi zielonej mięty i plasterkami świeżego ogórka.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g