ziemniaki z kiełbasą na patelni

proste, szybkie i satysfakcjonujące danie ziemniaczane na obiad! Jeśli w ogóle nie ma czasu, ten przepis na ziemniaki z kiełbasą na patelni jest właśnie tym! W końcu składa się z niewielkiej ilości składników, które nie wymagają żadnej skomplikowanej pracy ani specjalnego przetwarzania. Nawet początkujący kucharz może przygotować takie danie.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 48 % 13 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki z kiełbasą na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początku zacznij od bulw ziemniaczanych. Obierz ziemniaki, umyj je. Następnie pokrój ziemniaki nożem w duże paski lub zrób to za pomocą krajalnicy (dysza jest duża Słomka). Następnie ponownie umyj już pokrojone ziemniaki i wrzuć je do durszlaka. Pozostawić go tak na krótki okres czasu, aby szkło całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz weź cebulki cebuli i obierz je. Pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zajmij się kiełbasą. Uwaga: wybierz kiełbasę dobrej jakości, wtedy danie okaże się naprawdę smaczne. Można go również przyjmować zarówno z tłuszczem, jak i zwykłym. Ogólnie weź ten, który najbardziej Ci się podoba. Tak więc pokrój gotowaną kiełbasę w duże paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej część oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem (w razie potrzeby dodaj podczas smażenia), dobrze podgrzej, a następnie ułóż wcześniej przygotowane ziemniaki. Smaż ziemniaki na dużym ogniu przez 5 minut z jednej strony, po czym Odwróć ziemniaki i smaż je przez kolejne 5 minut. W tym czasie powinna pojawić się apetyczna skorupa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dodaj posiekaną kiełbasę, wymieszaj ją z ziemniakami i kontynuuj smażenie składników na dużym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy kiełbasa jest już dobrze usmażona, dodaj półpierścienie cebuli i sól, wszystko jeszcze raz wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj patelnię. Dusić zawartość patelni przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Należy pamiętać, że czas gotowania może się różnić, więc zależy to znacznie od rodzaju ziemniaków i mocy kuchenki. Dlatego przed wyłączeniem pieca spróbuj batonika ziemniaczanego na gotowość i sól, a dopiero potem zdejmij naczynie z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki z kiełbasą i cebulą można udekorować pokrojoną zieloną cebulą. Dzięki temu danie stanie się jeszcze jaśniejsze i smaczniejsze. Do tego dania można również podać sos, sałatkę ze świeżych warzyw lub po prostu świeże lub marynowane warzywa, solone lub marynowane grzyby. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g

Podobne przepisy