naleśniki na roztopionym mleku

Peki na śniadanie pyszne i miękkie naleśniki dla ukochanej rodziny! Naleśniki na roztopionym mleku są zaskakująco miękkie i smaczne. Nadają się do serwowania na stole jako niezależne poranne danie i jako podstawa do zawijania w nie szerokiej gamy nadzień.
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 49 % 18 g
206 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rozbij jajka do odpowiedniego pojemnika, dodaj do nich cukier i sól, a następnie ubij wszystko razem.

2. Wlej mleko do jajek, ponownie ubij.

3. Dodaj sodę, którą najpierw musisz ugasić (octem lub niewielką ilością soku z cytryny).

4. Przesiej mąkę, dodaj do pozostałych składników. Wszystko ponownie ubijamy.

5. Podgrzej patelnię, posmaruj ją olejem.

6. Naleśniki pieczemy z obu stron na złoty kolor, przed każdym ponownie smarując patelnię olejem roślinnym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ghee milk - 84   kcal/100g

Podobne przepisy