naleśniki na roztopionym mleku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do odpowiedniego pojemnika, dodaj do nich cukier i sól, a następnie ubij wszystko razem.
2. Wlej mleko do jajek, ponownie ubij.
3. Dodaj sodę, którą najpierw musisz ugasić (octem lub niewielką ilością soku z cytryny).
4. Przesiej mąkę, dodaj do pozostałych składników. Wszystko ponownie ubijamy.
5. Podgrzej patelnię, posmaruj ją olejem.
6. Naleśniki pieczemy z obu stron na złoty kolor, przed każdym ponownie smarując patelnię olejem roślinnym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ghee milk - 84 kcal/100g