skład / składniki
metoda gotowania
filety rybne należy oczyścić z kości, po uprzednim usunięciu skóry z ryby. Teraz pokrój filety na kawałki, a następnie umyj je w wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
pokrój cebulę w małe kostki. Możesz smażyć go w oleju roślinnym, wtedy kotlety będą smaczniejsze. Możesz dodać surowe mięso mielone. Przekręć rybę przez maszynkę do mięsa, dodaj bułkę tartą i posiekane świeże zioła, sól, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego. Dodaj jajka, wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest zbyt gęste, możesz rozcieńczyć je odrobiną mleka, śmietany lub wody.
zwilż ręce wodą i uformuj placki. Smażyć kotlety w oleju roślinnym na patelni pod pokrywką. Następnie odwróć na drugą stronę i usmaż pod pokrywką. Kotlety z tołpyga uzyskuje się dzięki tej metodzie gotowania delikatne wewnątrz, a na zewnątrz z chrupiącą skórką. Przed końcem smażenia pokrywę należy zdjąć na minutę lub dwie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g