kotlety z karpia

zafunduj sobie i swoim bliskim pyszne kotlety z karpia!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 29 % 7 g
120 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

filety rybne należy oczyścić z kości, po uprzednim usunięciu skóry z ryby. Teraz pokrój filety na kawałki, a następnie umyj je w wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
pokrój cebulę w małe kostki. Możesz smażyć go w oleju roślinnym, wtedy kotlety będą smaczniejsze. Możesz dodać surowe mięso mielone. Przekręć rybę przez maszynkę do mięsa, dodaj bułkę tartą i posiekane świeże zioła, sól, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego. Dodaj jajka, wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest zbyt gęste, możesz rozcieńczyć je odrobiną mleka, śmietany lub wody.
zwilż ręce wodą i uformuj placki. Smażyć kotlety w oleju roślinnym na patelni pod pokrywką. Następnie odwróć na drugą stronę i usmaż pod pokrywką. Kotlety z tołpyga uzyskuje się dzięki tej metodzie gotowania delikatne wewnątrz, a na zewnątrz z chrupiącą skórką. Przed końcem smażenia pokrywę należy zdjąć na minutę lub dwie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g

Podobne przepisy