ogórki z mięsem po koreańsku

szybka, obfita, pikantna, pyszna sałatka! Ogórki z koreańskim mięsem to idealna przekąska na każdy mocny napój. Przygotowywane są z dostępnych produktów, nadają się zarówno na co dzień, jak i na wakacje. A ostrość potrawy można dostosować do własnych upodobań!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 31 % 10 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Koreańskie ogórki mięsne? Przede wszystkim przygotuj produkty wymienione na liście. Papryka może być używana w różnych kolorach, wtedy gotowe danie wyjdzie niesamowicie jasne i apetyczne. Opłucz ogórek, paprykę i obrany czosnek w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki w cienkie paski o długości około 5 centymetrów. Wyślij kostki do talerza lub małej miski, Posol i pozostaw w ten sposób na 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wołowinę na cienkie, długie kawałki. Aby ułatwić krojenie mięsa, wyślij je do zamrażarki i lekko zamroź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i drobno posiekaj czosnek ręcznie. W razie potrzeby przełóż czosnek przez prasę. Do przepisu użyłam połowy cebuli i połowy czerwonej sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokrój w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Na dużym ogniu podsmaż wołowinę do miękkości. Nie zajmie to dużo czasu, od 3 do 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby mięso było smażone, a nie duszone, podsmażałem je częściami. Te. najpierw ugotowałem połowę porcji, położyłem gotową wołowinę na talerzu, a następnie usmażyłem pozostałe mięso na patelni. Pamiętaj, aby ciągle mieszać kawałki podczas pieczenia, aby się nie przypaliły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cebulę do wołowiny na patelni i wlej sos sojowy. Mieszając, smaż przez około dwie minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z ogórków delikatnie wyciśnij pojawiający się sok. Wyślij kostki do głębokiej miski. Dodaj kolendrę, cukier, ostrą paprykę (dostosuj jej ilość do smaku) i czosnek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj wołowinę z cebulą do ogórków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj paprykę i ocet.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko dobrze wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby dodaj brakującą ilość soli, cukru lub octu. Gotowe danie powinno być słodko-kwaśne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odstaw na 5-10 minut. Posyp sezamem i świeżymi ziołami. Gotowe, podawaj!

z ziół użyj koperku lub pietruszki. Szczególnie dobra jest zielona młoda cebula. 
doskonałe jako samodzielne danie, a także jako dodatek do gotowanego ryżu. 

smacznego!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy