skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić klopsiki z dodatkami?
aby zrobić klopsiki, najpierw ugotuj ryż do miękkości. Aby to zrobić, zagotuj wodę i dodaj do niej umyty ryż. Mieszaj i gotuj przez 5-7 minut, aż ryż będzie miękki. Następnie odcedź ryż, spłucz go trochę zimną wodą, aby szybciej ostygł.
umieść wymaganą ilość mięsa mielonego w przestronnej misce. Dodaj do niego ugotowany ryż i surowe jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Najwygodniej jest to zrobić rękami.
następnie podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę warzywnej Mala. Mokrymi rękami uformuj klopsiki i włóż do gorącej patelni. Podsmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor, obracając widelcem lub nożem.
w tym czasie, podczas smażenia klopsików, obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do klopsików. Wymieszać. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
W osobnej szklance z wodą wymieszaj trochę kwaśnej śmietany i wlej na patelnię do klopsików. Przykryj sokowirówkę pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
aby przygotować przystawkę, obierz ziemniaki i opłucz je. Pokrój ziemniaki na kawałki, przykryj wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą ugotowane przez około 15 minut. Do smaku dodaj trochę soli do garnka.
gdy ziemniaki będą miękkie, spuść z nich gorącą wodę. Natychmiast połóż masło na gorących ziemniakach i zacznij je ugniatać tłuczkiem. Stopniowo dodawaj do niego ciepłe mleko i dalej zgniataj, aby mleko było równomiernie rozłożone, a ziemniaki dobrze nasączone mlekiem.
jeśli lubisz, aby tłuczone ziemniaki były bardziej płynne, dodaj więcej mleka.
ułóż gotowe tłuczone ziemniaki na talerzach. Rozłóż na nim klopsiki i polej pozostałościami sosu, w którym były duszone. Na wierzch możesz posypać trochę świeżymi ziołami.
podaj danie do stołu i zadzwoń do domu.
smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g