mintaj duszony z warzywami na patelni

miej czas na spoimowanie wszystkich witamin w sezonie cukinii! Bardzo lubię dania, które nie wymagają dekoracji. To jest właśnie to. Opcjonalnie można go podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Mintaja można zastąpić każdą inną rybą, która ma mało kości.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 25 % 4 g
78 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku duszonego mintaja z warzywami przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże marchewki i cebulę lub kilka małych. Wybierając mintaja, upewnij się, że ryby są wolne od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Waga jest wskazana dla młodych cukinii. Jeśli masz je z twardą skórką i dużymi nasionami, weź je o 30% więcej. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj rybę. Rozmrozić, wkładając do lodówki na 8 godzin. Oczyść wnętrze, usuń głowę i płetwy, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Osusz tuszę, zanurzając w ręcznikach papierowych. Pokrój mintaja na porcje o szerokości 4-5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa gotują się szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli po delikatnym naciśnięciu paznokciem skórka jest łatwa do przebicia, nie trzeba obierać cukinii. Jeśli skórka jest twarda, ostrożnie usuń ją obieraczką do warzyw lub nożem. Usuń nasiona i "ogony" z cukinii, spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami. Pokrój w kostkę nieco większą niż cebula. W gotowym naczyniu cukinia nie powinna się rozpadać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do polewania pomidorów wymieszaj wodę, koncentrat pomidorowy i cukier. Nie przepadam za słodkim smakiem w takich potrawach, więc nie dodaję cukru. Ponadto wszystkie użyte warzywa dają słodycz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź patelnię z grubym dnem i wysokimi bokami o średnicy co najmniej 24 cm. Podgrzej patelnię, ostrożnie wlej na nią olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, smaż je najpierw - na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść cukinię na patelni. Mieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj kawałki ryby w mące i umieść je na patelni między warzywami. Mąka zachowa kształt ryby i sprawi, że polewa pomidorowa będzie grubsza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej ryby warzywami polewą pomidorową. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 do 25 minut. 5 minut przed ugotowaniem posmakuj i dodaj liść laurowy z ziela angielskiego. W razie potrzeby dodaj sól. Podawaj mintaja, dekorując ziołami.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami, sosem pomidorowym lub keczupem. Jeśli używasz sosu lub keczupu, nie musisz dodawać cukru.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy