skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku duszonego mintaja z warzywami przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże marchewki i cebulę lub kilka małych. Wybierając mintaja, upewnij się, że ryby są wolne od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Waga jest wskazana dla młodych cukinii. Jeśli masz je z twardą skórką i dużymi nasionami, weź je o 30% więcej. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni.
Krok 2:
Przygotuj rybę. Rozmrozić, wkładając do lodówki na 8 godzin. Oczyść wnętrze, usuń głowę i płetwy, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Osusz tuszę, zanurzając w ręcznikach papierowych. Pokrój mintaja na porcje o szerokości 4-5 cm.
Krok 3:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa gotują się szybciej.
Krok 4:
Jeśli po delikatnym naciśnięciu paznokciem skórka jest łatwa do przebicia, nie trzeba obierać cukinii. Jeśli skórka jest twarda, ostrożnie usuń ją obieraczką do warzyw lub nożem. Usuń nasiona i "ogony" z cukinii, spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami. Pokrój w kostkę nieco większą niż cebula. W gotowym naczyniu cukinia nie powinna się rozpadać.
Krok 5:
Do polewania pomidorów wymieszaj wodę, koncentrat pomidorowy i cukier. Nie przepadam za słodkim smakiem w takich potrawach, więc nie dodaję cukru. Ponadto wszystkie użyte warzywa dają słodycz.
Krok 6:
Weź patelnię z grubym dnem i wysokimi bokami o średnicy co najmniej 24 cm. Podgrzej patelnię, ostrożnie wlej na nią olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, smaż je najpierw - na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 7:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.
Krok 8:
Umieść cukinię na patelni. Mieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu.
Krok 9:
Rozwałkuj kawałki ryby w mące i umieść je na patelni między warzywami. Mąka zachowa kształt ryby i sprawi, że polewa pomidorowa będzie grubsza.
Krok 10:
Polej ryby warzywami polewą pomidorową. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 do 25 minut. 5 minut przed ugotowaniem posmakuj i dodaj liść laurowy z ziela angielskiego. W razie potrzeby dodaj sól. Podawaj mintaja, dekorując ziołami.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami, sosem pomidorowym lub keczupem. Jeśli używasz sosu lub keczupu, nie musisz dodawać cukru.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g