skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować duszone ziemniaki z mięsem na patelni, potrzebujemy: ziemniaków, marchwi, mięsa wołowego lub wieprzowego (mam sznycel wieprzowy w kawałkach), pasty pomidorowej, liści laurowych, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę (wołowinę), pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż wieprzowinę (wołowinę) na średnim ogniu przez około 8 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj marchewki do mięsa. Smażyć razem, mieszając, 2-3 minuty.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Mieszaj i podgrzewaj przez 1-2 minuty.
Krok 8:
Umieść ziemniaki na patelni. Wymieszaj z mięsem i marchewką. Sól pieprzowa.
Krok 9:
Wlej gorącą wodę lub bulion na patelnię, aby płyn prawie całkowicie pokrył mięso i warzywa. Dodaj liście laurowe.
Krok 10:
Dusić ziemniaki z mięsem na średnim ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż warzywa się ugotują. Woda może się prawie całkowicie zagotować, po określonym czasie pozostało mi trochę sosu.
Krok 11:
Gulasz z warzywami jest gotowy. Podawaj danie na gorąco. Smacznego!
to danie znamy od dzieciństwa. Przygotowywały je nasze matki i babcie. Mięso jest nasycone aromatem warzyw, a warzywa są nasycone sokiem mięsnym. Rezultatem jest pyszne, pachnące i łatwe do przygotowania danie, które można podawać na stole zarówno w dni powszednie, jak i w weekendy.
oprócz wieprzowiny można użyć pulpy wołowej, a także kurczaka lub indyka.
gotowe ziemniaki z mięsem można posypać posiekanymi ziołami-pietruszką, koperkiem lub kolendrą, jeśli chcesz nadać potrawie orientalny smak.
ziemniaki do duszenia lepiej wybierać z mniejszą zawartością skrobi (zwykle mają żółty miąższ), wtedy nie rozpadną się podczas gotowania i zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g