duszone ziemniaki z mięsem na patelni

głównym plusem przepisu jest to, że mięso i przystawka są gotowane w tym samym czasie. Ten przepis zna każda gospodyni domowa. Jest banalnie prosty i nieskomplikowany. Ale z tego dania okazuje się nie mniej smaczne niż w bardziej złożonych wersjach. Prostota tego przepisu jest jego wizytówką. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku, w wyniku czego otrzymujemy mięso i przystawkę w jednym naczyniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 41 % 11 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować duszone ziemniaki z mięsem na patelni, potrzebujemy: ziemniaków, marchwi, mięsa wołowego lub wieprzowego (mam sznycel wieprzowy w kawałkach), pasty pomidorowej, liści laurowych, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę (wołowinę), pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż wieprzowinę (wołowinę) na średnim ogniu przez około 8 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki do mięsa. Smażyć razem, mieszając, 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Mieszaj i podgrzewaj przez 1-2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść ziemniaki na patelni. Wymieszaj z mięsem i marchewką. Sól pieprzowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorącą wodę lub bulion na patelnię, aby płyn prawie całkowicie pokrył mięso i warzywa. Dodaj liście laurowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić ziemniaki z mięsem na średnim ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż warzywa się ugotują. Woda może się prawie całkowicie zagotować, po określonym czasie pozostało mi trochę sosu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gulasz z warzywami jest gotowy. Podawaj danie na gorąco. Smacznego!

to danie znamy od dzieciństwa. Przygotowywały je nasze matki i babcie. Mięso jest nasycone aromatem warzyw, a warzywa są nasycone sokiem mięsnym. Rezultatem jest pyszne, pachnące i łatwe do przygotowania danie, które można podawać na stole zarówno w dni powszednie, jak i w weekendy.

oprócz wieprzowiny można użyć pulpy wołowej, a także kurczaka lub indyka.

gotowe ziemniaki z mięsem można posypać posiekanymi ziołami-pietruszką, koperkiem lub kolendrą, jeśli chcesz nadać potrawie orientalny smak.

ziemniaki do duszenia lepiej wybierać z mniejszą zawartością skrobi (zwykle mają żółty miąższ), wtedy nie rozpadną się podczas gotowania i zachowają swój kształt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy