makaron z wołowiną i warzywami

jasne, mięsne i pyszne danie w stylu japońskim! Ostatnio coraz częściej przygotowuję dania kuchni krajów azjatyckich, w tym kuchni japońskiej. Makaron z wołowiną i warzywami to coś, co gotuję dość często i coś, co zawsze jest oceniane jako domowe na 5+. A oto jeden z nich.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 52 % 24 g
219 kcal
IG: 42 / 58 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

obieramy cebulę i czosnek ze skóry, paprykę ze skórki i nasion. Posiekaj czosnek. Paprykę i cebulę kroimy w małe kostki.
teraz przygotuj mięso. Aby to zrobić, myjemy wołowinę, za pomocą serwetek pozbywamy się płynu, a także kroimy mięso w kostkę.
teraz ugotuj makaron. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu, włóż makaron do wrzącej wody i gotuj przez 7 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, umyj makaron i wrzuć go do durszlaka.
wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Już na rozgrzanej patelni rozprowadzamy wcześniej przygotowane składniki, a mianowicie paprykę, czerwoną cebulę, czosnek i kawałki wołowiny. Smaż zawartość patelni przez 5 minut, ciągle mieszając żywność.
następnie dodaj makaron, sezam i sos chili na patelnię, wlej sos sojowy. Kontynuujemy gotowanie potrawy, dusząc ją przez kolejne 2 minuty.
ugotowany makaron z wołowiną i warzywami przenosi się na talerz, posypuje posiekanymi ziołami według własnych upodobań i podaje do stołu.

niesamowicie smaczny i aromatyczny makaron z wołowiną i warzywami to wspaniały obiad po dniu pracy. Danie przygotowane według tego przepisu jest obfite, bogate i smaczne, a sos sojowy z sosem chili i czosnkiem dodaje mu szczególnej pikanterii.
to wspaniałe danie kuchni japońskiej, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu i idealne na codzienne dni. Można go gotować z innymi warzywami, na przykład można również dodać pokrojoną cukinię, bakłażana lub marchewkę w kostkę. Okaże się również smaczny, ale dzięki zastosowaniu innych składników danie nabierze innego koloru. Tak więc makaron z wołowiną można uznać za uniwersalne połączenie bazowe do eksperymentowania z warzywami i sosami. Na przykład możesz użyć sosu teriyake zamiast sosu sojowego. Konieczne jest dodanie sosu do tego dania, w przeciwnym razie makaron będzie suchy i nie uzyska tego jasnego bogatego niezbędnego smaku i tak atrakcyjnego wyglądu, co jest ważne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy