skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Japońskie naleśniki Dorayaki? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij jajka z lodówki lub włóż je do ciepłej wody na kilka minut — naleśniki okażą się wspanialsze. Miód jest lepszy płyn, jeśli masz gęsty lub kandyzowany, najpierw rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Do warstwy użyłem gotowanego skondensowanego mleka.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka i wbij do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wlej cukier do jajek i ubij wszystko razem trzepaczką. Dodaj miód i jeszcze raz dobrze wymieszaj masę jajeczną.
Krok 3:
Wlej wodę o temperaturze pokojowej, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia — dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz mąkę tlenem, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze wspanialsze.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę, aż będzie gładka. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta, ale płynna śmietana.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, najlepiej nieprzywierającą. Nasmaruj go kroplą bezwonnego oleju roślinnego. Olej będzie potrzebny tylko przed pierwszym naleśnikiem, nie trzeba go już smarować. Ostrożnie ułóż ciasto, tworząc okrągły naleśnik. Rozmiar Japońskich naleśników może być inny, ale częściej są smażone na małą skalę.
Krok 7:
Zmniejsz ogień. Smaż naleśnik na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Ogólnie wygodniej jest smażyć kilka naleśników na raz, a potem to zrobiłem.
Krok 8:
Złóż gotowe naleśniki parami, pokrywając je gotowanym skondensowanym mlekiem. Tradycyjnie jako nadzienie stosuje się słodką pastę fasolową. Odpowiednia jest również pasta czekoladowa, dżem, zwykłe mleko skondensowane.
Krok 9:
Podawaj Dorayaki do stołu. Smacznego!
naleśniki okazały się niesamowicie bujne! Są smaczne i bez skondensowanego mleka. A wraz z nią stają się deserem jak ciasto. Ten przepis na prawdziwe słodycze, dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g