Fricase z kurczaka z grzybami

wykwintne, smaczne i aromatyczne danie kuchni francuskiej! Filet z kurczaka z grzybami gotowanymi w kremowym sosie jest znany wielu gospodyniom domowym z pierwszej ręki, ale nie wszyscy wiedzą, że to popularne danie kuchni francuskiej ma piękną nazwę "fricase". To danie jest naprawdę bardzo smaczne-miękkie soczyste mięso z kurczaka doskonale uzupełnia aromat i smak grzybów oraz delikatny kremowy sos. Można go podawać nie tylko na lunch lub kolację w zwykłe dni powszednie, ale także na świąteczny stół jako gorący.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 20 % 4 g
126 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na fricase z kurczakiem i grzybami. W ojczyźnie to danie jest przygotowywane z filetów z kurczaka i pieczarek. Jednak każdy szef kuchni francuskiej restauracji ma swój własny przepis na to danie. Dlatego można go bezpiecznie przygotować ze zmianami. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę lub paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby można wziąć na danie, podobnie jak w klasycznym przepisie, pieczarki, ale jeśli można dodać grzyby leśne, należy to zrobić. Danie nabierze niesamowitego aromatu i smaku. Grzyby można wykorzystać do dowolnego smaku, okazuje się pyszne z imbirem. Jeśli grzyby są świeże, dokładnie je myjemy, duże czapki kroimy w kostkę lub paski, gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut, spuszczamy wodę, ponownie myjemy grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, możesz użyć warzyw. Podgrzej go, smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysyłamy do niego gotowane grzyby, mieszamy i smażymy je razem na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie umieść ugotowane mięso z kurczaka na patelni z grzybami. Wymieszaj i smaż, aż mięso z kurczaka wybieli. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Trzymaj kurczaka z grzybami w ogniu przez kolejne 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę na patelnię z kurczakiem i grzybami, wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. W szklance zimnej wody wymieszaj łyżkę mąki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej go na patelnię, wymieszaj. Wyłącz ogień, pozostaw naczynie pod pokrywką na 15 minut. Kto lubi takie potrawy w smaku, może na tym etapie dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Danie jest gotowe. Podajemy go do stołu, z przystawką lub jako niezależne danie, posypując startym twardym serem i świeżymi posiekanymi ziołami w razie potrzeby. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy