skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na fricase z kurczakiem i grzybami. W ojczyźnie to danie jest przygotowywane z filetów z kurczaka i pieczarek. Jednak każdy szef kuchni francuskiej restauracji ma swój własny przepis na to danie. Dlatego można go bezpiecznie przygotować ze zmianami. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę lub paski.
Krok 2:
Grzyby można wziąć na danie, podobnie jak w klasycznym przepisie, pieczarki, ale jeśli można dodać grzyby leśne, należy to zrobić. Danie nabierze niesamowitego aromatu i smaku. Grzyby można wykorzystać do dowolnego smaku, okazuje się pyszne z imbirem. Jeśli grzyby są świeże, dokładnie je myjemy, duże czapki kroimy w kostkę lub paski, gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut, spuszczamy wodę, ponownie myjemy grzyby.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, możesz użyć warzyw. Podgrzej go, smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.
Krok 4:
Wysyłamy do niego gotowane grzyby, mieszamy i smażymy je razem na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 5:
Następnie umieść ugotowane mięso z kurczaka na patelni z grzybami. Wymieszaj i smaż, aż mięso z kurczaka wybieli. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Trzymaj kurczaka z grzybami w ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 6:
Wlej śmietanę na patelnię z kurczakiem i grzybami, wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. W szklance zimnej wody wymieszaj łyżkę mąki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej go na patelnię, wymieszaj. Wyłącz ogień, pozostaw naczynie pod pokrywką na 15 minut. Kto lubi takie potrawy w smaku, może na tym etapie dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.
Krok 7:
Danie jest gotowe. Podajemy go do stołu, z przystawką lub jako niezależne danie, posypując startym twardym serem i świeżymi posiekanymi ziołami w razie potrzeby. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g