bryłki indyka
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Moczyć chleb w mleku przez 5 minut.
2. Zmiel indyka i chleb za pomocą maszynki do mięsa.
3. Dodaj musztardę, startą cebulę, szałwię i Cheddar, sól i pieprz, dobrze wymieszaj.
4. Rozbij jajko w osobnej misce, ubij widelcem.
5. W kolejnej misce wymieszaj bułkę tartą i parmezan, w razie potrzeby dodaj sól.
6. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu.
7. Weź 2 łyżki mięsa, zwiń kulki w dłoniach, spłaszcz i zanurz najpierw w jajku, a następnie zwiń w mieszance z bułką tartą i parmezanem.
8. Smażyć bryłki z obu stron na złoty kolor.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g