skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzoną piersią z kurczaka i pieczarkami? Przygotuj jedzenie. Sałatka jest przygotowywana z wędzoną piersią, ale można również użyć dowolnej innej części kurczaka. Zamiast pieczarek w puszkach odpowiednie są świeże. Weź średniej wielkości cebulę i marchewkę. Do sosu sałatkowego bierze się majonez, można go zastąpić mieszanką śmietany i musztardy.
Krok 2:
Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę. Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. W zależności od tego, jakich grzybów użyję, zmienia się kolejność smażenia składników. Jeśli grzyby są świeże, najpierw umyj je, pokrój i usmaż. Następnie dodaj warzywa i smaż do miękkości. Jeśli grzyby są w puszkach, najpierw usmaż warzywa, a dopiero potem dodaj grzyby.
Krok 3:
Odetnij wędzoną pierś z kurczaka z kości (jeśli jest na kości), usuń skórę. Pokrój mięso w drobną kostkę i włóż do głębokiej miski sałatkowej.
Krok 4:
Dodaj schłodzone smażone grzyby z warzywami do salaterki z kurczakiem. Aby uzyskać bardziej atrakcyjną prezentację (na przykład dla gości), możesz zostawić połówki grzybów w całości i użyć ich do dekoracji sałatki.
Krok 5:
Dodaj majonez, sól, czarny pieprz do smaku i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę można posypać posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Krok 6:
Podawaj gotową sałatkę od razu do stołu. Ta sałatka może działać jako przystawka lub może być niezależnym daniem. Ta sałatka doskonale nadaje się do dań ziemniaczanych. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g