Kurdak

to orientalne danie podbije Cię swoim smakiem i aromatem! Kurdak to orientalne danie, które można podawać jako pierwsze i drugie. Koncentrat pomidorowy w przepisie można bezpiecznie zastąpić pomidorami, a wołowinę jagnięciną. Warzywa i mięso są najpierw smażone, a następnie duszone w kotle, danie uzyskuje się z bardzo bogatym i przyjemnym smakiem.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 35 % 8 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Rozgrzej olej roślinny na ogniu.

2. Mięso myjemy, kroimy na kawałki średniej wielkości, wysyłamy do gorącego oleju, smażymy.

3. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę na szerokie półpierścienie, marchewki na duże talerze, wyślij warzywa do mięsa, smaż na złoty kolor.

4. Wlej trochę wody do kotła, około pół szklanki, gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, około 20 minut.

5. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski. Obierz czosnek, posiekaj nożem.

6. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i czosnek do mięsa, smaż, aż płyn wyparuje.

7. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, rozprowadzamy do pozostałych składników, napełniamy przegotowaną wodą, aby pokryła całą zawartość kotła. Sól i pieprz do smaku, dopraw zirą. Dusić do miękkości ziemniaków, około 15-20 minut w zależności od odmiany.

podawaj kaurdak na gorąco, posypując ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy