placki z cukinii bez mąki

placki z cukinii z płatkami owsianymi są szybkie i łatwe! Przepis na placki z cukinii bez mąki! Spoiwem są płatki owsiane, dzięki czemu danie jest zdrowsze i lżejsze. Gotowanie nie będzie trudne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 31 % 8 g
167 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź małą cukinię, najlepiej młodą, wtedy nie trzeba ich obierać. Kefir nadaje się do dowolnego procentu tłuszczu. Jaja domowe, duże, w skrajnych przypadkach co - takie jajka mają zwykle jasne pomarańczowe żółtko, a naleśniki okażą się pięknym złotym kolorem. Płatki owsiane są pożądane do szybkiego gotowania, ponieważ praktycznie nie będą gotowane, ale zostaną poddane obróbce cieplnej już jako część naleśników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinia w razie potrzeby obierz: jeśli stara cukinia, cienko odetnij skórkę i usuń nasiona. Pokrój losowo i włóż do miski blendera lub rozdrabniacza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir. Można go zastąpić dowolnym innym sfermentowanym produktem mlecznym: zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, ryazhenka itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ząbek czosnku. Również na tym etapie możesz umieścić swoje ulubione świeże zioła w misce blendera: koperek, kolendrę, bazylię lub szczypiorek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel wszystko na jednolitą masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj jajko, najlepiej zrobić to ostrożnie za pomocą specjalnego narzędzia i pędzla. Jajka należy myć - na skorupkach jaj znajduje się wiele bakterii. Wbij jajko do masy cukinii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj płatki owsiane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól. Na tym etapie możesz dodać do masy cukinii swoje ulubione przyprawy na sucho: być może będą to zioła prowansalskie, tymianek lub rozmaryn, mielona papryka lub ostra papryka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj masę i odstaw na 10 minut, aby płatki owsiane puchły, a masa zgęstniała.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: oliwka i słonecznik. Ale ponieważ będziemy smażyć na oleju, musi być rafinowany. Łyżką wlej ciasto z cukinii, tworząc okrągłe placki. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ostrożnie odwróć placki i smaż z drugiej strony przez mniej więcej taki sam czas.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj placki ze świeżymi sezonowymi ziołami. Podałam z sosem pomidorowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy