skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź małą cukinię, najlepiej młodą, wtedy nie trzeba ich obierać. Kefir nadaje się do dowolnego procentu tłuszczu. Jaja domowe, duże, w skrajnych przypadkach co - takie jajka mają zwykle jasne pomarańczowe żółtko, a naleśniki okażą się pięknym złotym kolorem. Płatki owsiane są pożądane do szybkiego gotowania, ponieważ praktycznie nie będą gotowane, ale zostaną poddane obróbce cieplnej już jako część naleśników
Krok 2:
Cukinia w razie potrzeby obierz: jeśli stara cukinia, cienko odetnij skórkę i usuń nasiona. Pokrój losowo i włóż do miski blendera lub rozdrabniacza.
Krok 3:
Wlej kefir. Można go zastąpić dowolnym innym sfermentowanym produktem mlecznym: zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, ryazhenka itp.
Krok 4:
Dodaj ząbek czosnku. Również na tym etapie możesz umieścić swoje ulubione świeże zioła w misce blendera: koperek, kolendrę, bazylię lub szczypiorek.
Krok 5:
Zmiel wszystko na jednolitą masę.
Krok 6:
Dobrze umyj jajko, najlepiej zrobić to ostrożnie za pomocą specjalnego narzędzia i pędzla. Jajka należy myć - na skorupkach jaj znajduje się wiele bakterii. Wbij jajko do masy cukinii.
Krok 7:
Dodaj płatki owsiane.
Krok 8:
Sól. Na tym etapie możesz dodać do masy cukinii swoje ulubione przyprawy na sucho: być może będą to zioła prowansalskie, tymianek lub rozmaryn, mielona papryka lub ostra papryka.
Krok 9:
Wymieszaj masę i odstaw na 10 minut, aby płatki owsiane puchły, a masa zgęstniała.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: oliwka i słonecznik. Ale ponieważ będziemy smażyć na oleju, musi być rafinowany. Łyżką wlej ciasto z cukinii, tworząc okrągłe placki. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut.
Krok 11:
Następnie ostrożnie odwróć placki i smaż z drugiej strony przez mniej więcej taki sam czas.
Krok 12:
Podawaj placki ze świeżymi sezonowymi ziołami. Podałam z sosem pomidorowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g