Roladki z bakłażana z pomidorami i czosnkiem

oryginalne, łatwe danie. Wspaniała przekąska na wakacje! Bułki z bakłażanem z pomidorami i czosnkiem to jedna z wielu opcji przekąsek z bakłażanem. Gotowanie ich nie jest trudne, a dzięki jasnemu wyglądowi i smakowi z pewnością nie pozostaną niezauważone przez Gości na świątecznym stole!
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 65 % 13 g
węglowodany 30 % 6 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki z bakłażanem z pomidorami? Przygotuj niezbędne produkty. Dokładnie umyj warzywa, obierz czosnek i odmierz pozostałe składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrać bakłażany, odciąć ogony. Pokrój bakłażany na talerze o grubości 5 mm. aby pozbyć się gorzkiego smaku, posyp bakłażany solą i pozostaw na 15-20 minut. Następnie opłucz talerze bakłażana i osusz je ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do dressingu wymieszaj majonez, musztardę i czosnek przepuszczony przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki. Zostaw kilka gałązek do dekoracji. Zmiażdżone warzywa wymieszać z masą majonezową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos do bułek jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię. Smażyć talerze bakłażana na niewielkiej ilości oleju. Następnie rozłóż bakłażany na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zbieramy rolkę. Połóż talerz bakłażana na desce do krojenia lub płaskim talerzu, posmaruj go dressingiem, połóż kawałek pomidora i pietruszkę na wąskiej krawędzi. Rzuć zgrabną bułkę. Powtórz ten krok z pozostałymi produktami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

Żadna świąteczna uczta nie jest kompletna bez różnorodnych dań z przekąskami, które powinny pasować do okazji i być pięknie udekorowane. W tym przepisie powiedziałem, jak zrobić bułki z bakłażana z pomidorami i dressingiem czosnkowym. To danie można przygotować nie tylko latem lub jesienią, w sezonie zbierania warzyw, ale także zimą, kiedy bakłażany są na półkach działów warzywnych. Gotuje się łatwo i szybko, wygląda kolorowo i jasno, a smakuje niesamowicie. Często robię tę przekąskę latem, kiedy mój niebieski śpiewa w moim ogrodzie.  Gotuj dania warzywne i bądź zdrowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy