skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki z bakłażanem z pomidorami? Przygotuj niezbędne produkty. Dokładnie umyj warzywa, obierz czosnek i odmierz pozostałe składniki.
Krok 2:
Obrać bakłażany, odciąć ogony. Pokrój bakłażany na talerze o grubości 5 mm. aby pozbyć się gorzkiego smaku, posyp bakłażany solą i pozostaw na 15-20 minut. Następnie opłucz talerze bakłażana i osusz je ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Do dressingu wymieszaj majonez, musztardę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 4:
Drobno posiekaj natkę pietruszki. Zostaw kilka gałązek do dekoracji. Zmiażdżone warzywa wymieszać z masą majonezową.
Krok 5:
Sos do bułek jest gotowy.
Krok 6:
Pokrój pomidory na małe kostki.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię. Smażyć talerze bakłażana na niewielkiej ilości oleju. Następnie rozłóż bakłażany na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Krok 8:
Teraz zbieramy rolkę. Połóż talerz bakłażana na desce do krojenia lub płaskim talerzu, posmaruj go dressingiem, połóż kawałek pomidora i pietruszkę na wąskiej krawędzi. Rzuć zgrabną bułkę. Powtórz ten krok z pozostałymi produktami.
Krok 9:
Smacznego!
Żadna świąteczna uczta nie jest kompletna bez różnorodnych dań z przekąskami, które powinny pasować do okazji i być pięknie udekorowane. W tym przepisie powiedziałem, jak zrobić bułki z bakłażana z pomidorami i dressingiem czosnkowym. To danie można przygotować nie tylko latem lub jesienią, w sezonie zbierania warzyw, ale także zimą, kiedy bakłażany są na półkach działów warzywnych. Gotuje się łatwo i szybko, wygląda kolorowo i jasno, a smakuje niesamowicie. Często robię tę przekąskę latem, kiedy mój niebieski śpiewa w moim ogrodzie. Gotuj dania warzywne i bądź zdrowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g