skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko i łatwo przygotować placki z dyni? Przygotuj jedzenie. Waga dyni jest podana przed jej obraniem. Mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej, zależy to od soczystości dyni. Możesz smażyć takie naleśniki na suchej patelni, wtedy nie potrzebujesz oleju.
Krok 2:
Umyj i obierz dynię i nasiona. Uważaj, dynia jest bardzo twardym warzywem, nie tnij! Wygodniej będzie pokroić go na małe kawałki i wyczyścić osobno.
Krok 3:
Zetrzyj dynię. Jaki rozmiar wybrać otwory? To zależy od ciebie. Możesz użyć największego, łatwiej i najszybciej zetrzeć na nim dynię. Ale wtedy naleśniki będą musiały smażyć dłużej, w przeciwnym razie Dynia pozostanie w nich twarda. Możesz zetrzeć na najmniejszym-otrzymasz prawie tłuczone ziemniaki. Naleśniki z niego będą najdelikatniejsze, ale będziesz musiał ciężko pracować. Zawsze Trwam na środku. Zarówno szybki, jak i smaczny.
Krok 4:
Dodaj jajko i sól do dyni. Przesiej mąkę. Ponieważ nie dodajemy sody ani proszku do pieczenia, to przesiewanie da naleśnikom odrobinę blasku.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto. Miałem średnio soczystą dynię, ciasto było dość gęste. Ale naleśniki z niego dobrze zachowały swój kształt, łatwo było je odwrócić. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj trochę więcej mąki. Ale nie przesadzaj, aby nie zatkać smaku dyni.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej olej. Rozgrzej go również dobrze, aby naleśniki się nie przykleiły. Jeśli smażysz je bez oleju, lepiej wybrać patelnię z powłoką nieprzywierającą. Rozłóż ciasto łyżką na patelni, tworząc okrągłe placki.
Krok 7:
Smaż placki z obu stron na złoty kolor na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony. Jeśli wcierałeś dynię na grubej tarce, trzymaj je trochę pod pokrywką, aby dynia miała czas na przygotowanie. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni i natychmiast podawaj. Śmietana bardzo dobrze do nich pasuje. Nie możesz przyjmować innych dodatków-sama dynia jest bardzo jasna w smaku.
zawsze gotuję naleśniki według tego przepisu, zawsze odnoszą sukces.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g