skład / składniki
metoda gotowania
Bochenek,możesz użyć Nie świeżego, ale już wysuszonego, który nie będzie chciał jeść tak po prostu. Pokrój bochenek na równe, identyczne kawałki. Rozbij jajka na głęboki talerz, dodaj sól i mielony pieprz. W razie potrzeby na tym etapie możesz urozmaicić danie ulubionymi przyprawami lub suchymi ziołami. Mogą uzupełnić i urozmaicić smak gotowego dania.
wymieszaj jajka widelcem. Wywieranie zbyt dużej siły i ubijanie mieszanki nie jest konieczne. Wystarczy, że żółtka i białka po prostu łączą się równomiernie. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i podpal do podgrzania. Po osiągnięciu wymaganej temperatury zanurz kromkę chleba w mieszance jajecznej i rozłóż na patelni.
nie ma potrzeby wcześniejszego zanurzania wszystkich kromek chleba, w takim przypadku mogą się namoczyć, a grzanki nie będą działać. Szybkim ruchem opuść jeden kawałek do ciasta, Odwróć drugą stronę i natychmiast rozłóż na patelni. Powtarzamy procedurę z tyloma plasterkami bochenka, które zmieszczą się na patelni na raz, resztę zostawiamy na razie. Grzanki smażymy z jednej strony na przyjemny złoty kolor, odwracamy i smażymy z drugiej. Gotowe grzanki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu po smażeniu. Resztę chleba smażymy z jajkiem.
grzanki są gotowe, lepiej podawać je na gorąco jako całkowicie niezależne danie lub z jakimś dodatkiem (można je urozmaicić serem, szynką lub świeżymi warzywami). Na zimno grzanki nie będą już tak miękkie, ale nadal nadają się na nagłą przekąskę lub jako dodatek do dań głównych podczas lunchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g