grzanki jajeczne bez mleka

najlepsze danie, gdy śniadanie wymaga szybkiego przygotowania! Grzanki z jajkiem bez mleka to świetna opcja śniadaniowa, jeśli w domu został tylko chleb i kilka jajek. Szybki i łatwy proces gotowania nie zajmie dużo czasu rano i pozwoli nie spóźnić się do pracy, otrzymując wystarczającą ilość energii na owocny dzień pracy. Takie grzanki mogą stać się nie tylko śniadaniem, ale także przekąską lub doskonałym dodatkiem do obiadu.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 42 % 20 g
297 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

Bochenek,możesz użyć Nie świeżego, ale już wysuszonego, który nie będzie chciał jeść tak po prostu. Pokrój bochenek na równe, identyczne kawałki. Rozbij jajka na głęboki talerz, dodaj sól i mielony pieprz. W razie potrzeby na tym etapie możesz urozmaicić danie ulubionymi przyprawami lub suchymi ziołami. Mogą uzupełnić i urozmaicić smak gotowego dania.

wymieszaj jajka widelcem. Wywieranie zbyt dużej siły i ubijanie mieszanki nie jest konieczne. Wystarczy, że żółtka i białka po prostu łączą się równomiernie. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i podpal do podgrzania. Po osiągnięciu wymaganej temperatury zanurz kromkę chleba w mieszance jajecznej i rozłóż na patelni.

nie ma potrzeby wcześniejszego zanurzania wszystkich kromek chleba, w takim przypadku mogą się namoczyć, a grzanki nie będą działać. Szybkim ruchem opuść jeden kawałek do ciasta, Odwróć drugą stronę i natychmiast rozłóż na patelni. Powtarzamy procedurę z tyloma plasterkami bochenka, które zmieszczą się na patelni na raz, resztę zostawiamy na razie. Grzanki smażymy z jednej strony na przyjemny złoty kolor, odwracamy i smażymy z drugiej. Gotowe grzanki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu po smażeniu. Resztę chleba smażymy z jajkiem.

grzanki są gotowe, lepiej podawać je na gorąco jako całkowicie niezależne danie lub z jakimś dodatkiem (można je urozmaicić serem, szynką lub świeżymi warzywami). Na zimno grzanki nie będą już tak miękkie, ale nadal nadają się na nagłą przekąskę lub jako dodatek do dań głównych podczas lunchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy