skład / składniki
metoda gotowania
pieczeń to danie mięsne uwielbiane przez wielu. Istnieje wiele przepisów na smażenie, przygotowuje się je również na różne sposoby. Ostatnio popularność zyskuje pieczeń gotowana w garnkach i gotowana w staromodny sposób w piecu. Ugotujemy pieczeń w powolnej kuchence. Klasyczny przepis został zmodernizowany, możesz dodać do niego swoje ulubione składniki do smaku.
jak zrobić pieczeń wieprzową z grzybami?
1. Więc najpierw przygotuj wszystkie składniki. Obierz młode ziemniaki, możesz po prostu zeskrobać metalowym skrobakiem. Dokładnie umyj, pokrój każdy ziemniak na pół. Umyj wieprzowinę, pokrój na duże kawałki. Umyj pieczarki, pozostaw małe grzyby w całości i pokrój większe okazy na pół. Obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę. Wszystko gotowe.
2. A teraz wlej oliwę z oliwek do miski multicookera, wybierz program "SMAŻENIE". Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego wieprzowinę, smaż przez 7-10 minut, mieszaj. Każdy kawałek powinien być dobrze zrumieniony ze wszystkich stron.
3. Połóż cebulę i czosnek na mięsie, smaż przez kolejne kilka minut, a następnie dodaj grzyby, wlej wino i smaż, aż wilgoć całkowicie odparuje. Następnie dodaj ziemniaki i koncentrat pomidorowy, wlej bulion z kurczaka, zmień program na "duszenie", ustaw czas gotowania na 40 minut. 5 minut przed gotowaniem posolić do smaku, dodać tymianek.
4. Równolegle z duszeniem zajmij się fasolą. Nie jest to konieczne, do woli. Z fasolą danie jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze. Więc umyj fasolę, odetnij ogony, włóż do wrzącej osolonej wody, gotuj przez 4-5 minut. Jeśli fasola była zamrożona, zajmie to 7 minut. Wrzuć go do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
na stole podawaj pieczeń, uzupełniając ją małą porcją zielonej fasoli, posyp mieszanką papryki.
smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Wino - 76 kcal / 100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g