pieczeń wieprzowa z pieczarkami

przygotuj obiad mięsny dla rodziny! Proste i smaczne! Pieczeń wieprzowa z grzybami to świetna opcja dla wszystkich ulubionych potraw. Aby pieczeń była bogatsza i bardziej satysfakcjonująca, dodaje się do niej warzywa. W tym przepisie są to ziemniaki i fasola szparagowa, okazuje się smaczna i nie jest standardowa. Za każdym razem, gdy dodajesz nowy składnik lub zmieniasz coś, danie brzmi inaczej, co nie pozwala mu się nudzić i stać się przyziemne.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 25 % 4 g
96 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

pieczeń to danie mięsne uwielbiane przez wielu. Istnieje wiele przepisów na smażenie, przygotowuje się je również na różne sposoby. Ostatnio popularność zyskuje pieczeń gotowana w garnkach i gotowana w staromodny sposób w piecu. Ugotujemy pieczeń w powolnej kuchence. Klasyczny przepis został zmodernizowany, możesz dodać do niego swoje ulubione składniki do smaku.

jak zrobić pieczeń wieprzową z grzybami?

1. Więc najpierw przygotuj wszystkie składniki. Obierz młode ziemniaki, możesz po prostu zeskrobać metalowym skrobakiem. Dokładnie umyj, pokrój każdy ziemniak na pół. Umyj wieprzowinę, pokrój na duże kawałki. Umyj pieczarki, pozostaw małe grzyby w całości i pokrój większe okazy na pół. Obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę. Wszystko gotowe.

2. A teraz wlej oliwę z oliwek do miski multicookera, wybierz program "SMAŻENIE". Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego wieprzowinę, smaż przez 7-10 minut, mieszaj. Każdy kawałek powinien być dobrze zrumieniony ze wszystkich stron.

3. Połóż cebulę i czosnek na mięsie, smaż przez kolejne kilka minut, a następnie dodaj grzyby, wlej wino i smaż, aż wilgoć całkowicie odparuje. Następnie dodaj ziemniaki i koncentrat pomidorowy, wlej bulion z kurczaka, zmień program na "duszenie", ustaw czas gotowania na 40 minut. 5 minut przed gotowaniem posolić do smaku, dodać tymianek.

4. Równolegle z duszeniem zajmij się fasolą. Nie jest to konieczne, do woli. Z fasolą danie jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze. Więc umyj fasolę, odetnij ogony, włóż do wrzącej osolonej wody, gotuj przez 4-5 minut. Jeśli fasola była zamrożona, zajmie to 7 minut. Wrzuć go do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

na stole podawaj pieczeń, uzupełniając ją małą porcją zielonej fasoli, posyp mieszanką papryki.

smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal / 100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy