naleśniki na kefirze bez sody

niesamowicie delikatne i cienkie naleśniki śniadaniowe! Naleśniki na kefirze bez sody to prosty i bardzo łatwy przepis na cienkie naleśniki. Główną różnicą między tym przepisem a innymi jest użycie kefiru jako jednego z głównych składników ciasta. To pozwala przygotować naleśniki o bardzo delikatnej strukturze. Takie domowe wypieki są idealne na rodzinne Śniadanie. Naleśniki są zwykle podawane z domowym dżemem, płynnym miodem, skondensowanym mlekiem lub pastą czekoladową.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 50 % 17 g
184 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

rozbij jaja kurze do dużej miski lub innego pojemnika, w którym wygodnie byłoby wymieszać ciasto. Dodaj cukier do swoich upodobań i odrobinę waniliny, aby uzyskać przyjemny smak. Następnie ubij jajka mikserem na minimalnej mocy, aby wymieszać składniki.

następnie, aby przygotować naleśniki według tego przepisu, potrzebujesz kefiru. Możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu - w przypadku naleśników nie ma to znaczenia. Są równie smaczne i cienkie przy użyciu 1-procentowego kefiru lub większej zawartości tłuszczu. Wlej kefir do miski z już ubitymi jajkami i cukrem i ponownie wymieszaj mikserem na małej prędkości.

przesiać mąkę pszenną osobno i dodać do niej szczyptę drobnej soli. Konieczne jest przesiewanie mąki, aby pozbyć się ewentualnych obcych zanieczyszczeń i rozbić wszystkie grudki. Następnie przesianą mąkę w kilku seriach przełożyć do miski z jajkami i kefirem. I ponownie za pomocą miksera wymieszaj powstałą masę - powinna uzyskać jednorodną konsystencję, bez żadnych wtrąceń i grudek.

ostatnim krokiem w przygotowaniu ciasta naleśnikowego jest dodanie do niego oleju roślinnego. Jest to konieczne, aby naleśniki nie przykleiły się do dna patelni i można je łatwo obrócić.

teraz, gdy ciasto jest gotowe, możesz przejść bezpośrednio do pieczenia naleśników. Aby to zrobić, umieść patelnię naleśnikową na kuchence. Jeśli nie ma patelni do naleśników, nie jest to powód, aby w ogóle nie piec naleśników. Możesz wziąć dowolną patelnię z długim uchwytem. Najważniejsze, że nie jest zbyt ciężki.

podgrzej patelnię na kuchence do żądanej temperatury. Następnie za pomocą chochli wlej na nią porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadź na całej powierzchni, potrząsając patelnią z boku na bok. Naleśniki należy piec w maksymalnej temperaturze. Gdy tylko naleśnik zacznie bulgotać, delikatnie podważając szpatułką, odwróć go na drugą stronę. W ten sposób smaż wszystkie naleśniki na ładny rumiany kolor, aż skończy się całe ciasto.

takie naleśniki są zwykle podawane bezpośrednio na stole, gdy są jeszcze gorące.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy