skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec carbonade wieprzową w piekarniku? Przygotuj składniki. Aby przygotować danie, potrzebujesz karbonady o wadze 1-1, 2 kg w jednym kawałku. Jeśli to możliwe, wybierz Schłodzone mięso — okaże się bardziej soczyste.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Umyj cytrynę bardzo dobrze pod bieżącą ciepłą wodą ze szczotką i mydłem — w ten sposób usuniesz woskową powłokę, która pokrywa owoce w celu długiego przechowywania. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę na grubej tarce, nie dotykając białej, gorzkiej części.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 4:
Połącz sok z cytryny, skórkę, sos sojowy, oliwę z oliwek, czosnek i przyprawy wieprzowe. Nie używam soli, ponieważ sos sojowy jest już dość słony. Mieszaj, aż będzie gładka. Możesz nie dodawać soku z cytryny i skórki, ale dzięki nim skorupa mięsa okazuje się pachnąca, z lekką kwaskowatością.
Krok 5:
Umyj i osusz mięso ręcznikami papierowymi.
Krok 6:
Przenieś Carbonade do gęstej celofanowej torby. Posyp mięso marynatą. Zawiąż mocno torbę, aby marynata się nie rozlała.
Krok 7:
Włóż torebkę mięsa do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie obróć mięso kilka razy, aby równomiernie się marynowało. Możesz umieścić karbonadę Nie w torbie, ale w głębokiej misce lub prostokątnym naczyniu do pieczenia.
Krok 8:
Po upływie czasu ułóż carbonade na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Posmaruj mięso marynatą z torby na górze i po bokach. Piec carbonade w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 25 minut (najlepiej w trybie góra+dół), aż na mięsie pojawi się złota skorupa. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez około 1 godzinę do miękkości. Od czasu do czasu posmaruj mięso sokiem z dna blachy do pieczenia.
Krok 9:
Schłodzić gotową karbonadę w chłodzącym piekarniku. Lub, jeśli planujesz podawać go jako gorący posiłek, wyjmij go od razu. Smacznego!
bardzo często podczas gotowania dużych kawałków mięsa gospodynie domowe stają przed takim problemem: wierzch jest już zarumieniony, a wewnątrz mięso nie zostało jeszcze upieczone. Aby określić stopień wysmażenia mięsa, lepiej użyć specjalnego termometru do mięsa. Temperatura wewnątrz kawałka powinna wynosić co najmniej 70 stopni. Ale jeśli nie ma termometru, a karbonada jest już zarumieniona, możesz ułożyć arkusz folii na wierzchu, a także częściej podlewać mięso sokiem z dna blachy do pieczenia.
Carbonade można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
następnego dnia mięso smakuje jeszcze lepiej.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g