skład / składniki
metoda gotowania
w jesiennym sezonie grzybowym możesz znacznie urozmaicić swoją dietę darami lasu. Grzyby zebrane własnymi rękami lub zakupione od doświadczonych grzybiarzy można marynować, smażyć lub gotować pyszne mielone grzyby. Do takiego nadzienia można użyć całych grzybów lub tylko nóg, używając czapek do innych potraw.
więc zaczynamy gotować, dla których dzielimy grzyby na czapki i nogi. W większości przypadków grzyby zbierają się nieprawidłowo, chwytając część grzybni. W takim przypadku dolną część należy odciąć i wyrzucić, a same nogi namoczyć w osolonej wodzie. Jeśli grzyby zostały prawidłowo zebrane i nie ma grzybni, pomiń ten krok. W każdym razie czapki są myte ciepłą bieżącą wodą.
umyte grzyby przełożyć na patelnię, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj grzyby przez 30 minut. Podczas gotowania powstanie piana, jest ona stale usuwana.
po zakończeniu procesu gotowania Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz bieżącą zimną wodą. Pozostaw grzyby, aby trochę spłynęły, naciśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci.
jeśli chodzi o mięso mielone, wydaje się, że praca z maszynką do mięsa. Z mielonymi grzybami jest trochę inaczej, o wiele przyjemniej, gdy grzyby w gotowym naczyniu są reprezentowane przez małe kawałki. Dlatego grzyby wyciśnięte z wody kroimy w bardzo małe kostki. Ta praca jest oczywiście żmudna, ale wysiłek jest tego wart - okaże się bardzo smaczny.
cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, aż będzie gorąca. Rozłóż na nim mielone grzyby, cebulę, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta i miękka. W tej formie mielone grzyby można wykorzystać do nadziewania ciast, pierogów, a nawet w razie potrzeby jako danie główne z przystawką. Na przykład grzyby idealnie łączą się z ziemniakami, kaszą gryczaną, makaronem.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g