schab z grilla

służy jako dekoracja stołu, smaczna, satysfakcjonująca, interesująca. Grillowany schab będzie interesujący dla tych, którzy chcą ugotować nie tradycyjny kebab na świąteczny stół lub piknik, ale coś nowego, urozmaicić jedzenie.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 23 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 7 % 3 g
278 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

jak zrobić schab z grilla?

gotowany stek według tego przepisu jest najprostszą opcją, bez problemów i innych trudności. Nawet ten, kto nigdy nie smażył mięsa na ogniu, może gotować. Sam przepis jest następujący:

- wlej wszystkie przyprawy do pojemnika i wymieszaj;

- zetrzyj mięso powstałą mieszanką i pozostaw do marynowania w lodówce przez co najmniej dwanaście godzin;

- ciepło z węgli powinno być powyżej średniej. Aby wystarczyło, aby mięso zostało zatrzymane (zapieczętowane) po obu stronach. Tylko w tym przypadku stek będzie soczysty;

- czas gotowania steku jest czysto indywidualny. Dla tych, którzy lubią pełne usmażenie (dobrze zrobione), zaleca się smażenie bez obracania mięsa z każdej strony przez dziewięć minut. Jeśli niekompletne smażenie, smaż mniej czasu. Wysokość od rusztu do grilla po węgle wpływa również na szybkość gotowania. W moim przypadku jest to dziesięć centymetrów. Jeśli zauważysz, że mięso wysycha, możesz posmarować je pędzlem do gotowania tą samą marynatą, w której marynowano mięso.

ze wskazówek dotyczących przepisu mogę zauważyć: marynatę można przygotować do własnych upodobań. Na przykład rozmaryn jest bardzo dobrze zastąpiony bazylią, olej słonecznikowy zastępuje oliwę z oliwek. Możesz także "bawić się" pieprzem, jeśli lubisz ostre, dodaj pieprz cayenne. Węgle należy kupić gotowe lub wykorzystać do ich uzyskania wyłącznie gatunki drzew jagodowych. W żadnym wypadku nie należy używać drzew iglastych, ponieważ pali się w nich żywica i uwalnia się czarna sadza, która nada mięsu ciemny kolor, nieprzyjemny wygląd i nieprzyjemną gorycz. Po umieszczeniu steku na jednej stronie, nie przesuwaj go, tylko w tym przypadku na gotowym mięsie będzie piękny odcisk rusztu Grill, do którego dąży każdy człowiek, który gotuje mięso.

zgodnie z tym przepisem można gotować nie tylko schab z kością, ale także steki z dowolnego rodzaju mięsa: jagnięciny, wołowiny, a nawet kurczaka.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy