skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić schab z grilla?
gotowany stek według tego przepisu jest najprostszą opcją, bez problemów i innych trudności. Nawet ten, kto nigdy nie smażył mięsa na ogniu, może gotować. Sam przepis jest następujący:
- wlej wszystkie przyprawy do pojemnika i wymieszaj;
- zetrzyj mięso powstałą mieszanką i pozostaw do marynowania w lodówce przez co najmniej dwanaście godzin;
- ciepło z węgli powinno być powyżej średniej. Aby wystarczyło, aby mięso zostało zatrzymane (zapieczętowane) po obu stronach. Tylko w tym przypadku stek będzie soczysty;
- czas gotowania steku jest czysto indywidualny. Dla tych, którzy lubią pełne usmażenie (dobrze zrobione), zaleca się smażenie bez obracania mięsa z każdej strony przez dziewięć minut. Jeśli niekompletne smażenie, smaż mniej czasu. Wysokość od rusztu do grilla po węgle wpływa również na szybkość gotowania. W moim przypadku jest to dziesięć centymetrów. Jeśli zauważysz, że mięso wysycha, możesz posmarować je pędzlem do gotowania tą samą marynatą, w której marynowano mięso.
ze wskazówek dotyczących przepisu mogę zauważyć: marynatę można przygotować do własnych upodobań. Na przykład rozmaryn jest bardzo dobrze zastąpiony bazylią, olej słonecznikowy zastępuje oliwę z oliwek. Możesz także "bawić się" pieprzem, jeśli lubisz ostre, dodaj pieprz cayenne. Węgle należy kupić gotowe lub wykorzystać do ich uzyskania wyłącznie gatunki drzew jagodowych. W żadnym wypadku nie należy używać drzew iglastych, ponieważ pali się w nich żywica i uwalnia się czarna sadza, która nada mięsu ciemny kolor, nieprzyjemny wygląd i nieprzyjemną gorycz. Po umieszczeniu steku na jednej stronie, nie przesuwaj go, tylko w tym przypadku na gotowym mięsie będzie piękny odcisk rusztu Grill, do którego dąży każdy człowiek, który gotuje mięso.
zgodnie z tym przepisem można gotować nie tylko schab z kością, ale także steki z dowolnego rodzaju mięsa: jagnięciny, wołowiny, a nawet kurczaka.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g