duszone ziemniaki z kapustą w garnku

pyszne, szybkie, w pośpiechu, dla całej rodziny! Duszone ziemniaki z kapustą w rondlu pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest przygotowywany z najtańszych produktów. Okazuje się soczysty, zdrowy i bardzo smaczny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 74 % 14 g
87 kcal
IG: 79 / 21 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z kapustą w garnku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć smażone pomidory lub koncentrat pomidorowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Czosnek można wykluczyć z przepisu, według własnego uznania. Opłucz warzywa w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Umyj ziemniaki i kapustę. Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, a kapustę posiekaj w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w cienkie kostki lub zetrzyj na tarce z dużymi zębami. Posiekaj cebulę w półpierścienie lub ćwiartki. W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę z cebulą do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ziemniaki do garnka, wlej około 50-70 ml. ciepłej wody i dusić pod zamkniętą pokrywką na umiarkowanym ogniu przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij do ziemniaków kapustę, sos pomidorowy, drobno posiekany czosnek i sól do smaku. Tym razem dodałem jeszcze kilka pomidorów cherry. Smakują słodko, dzięki czemu gotowe danie jest bardziej żywe. Wszystko wymieszaj, wlej około 100 ml. ciepłej wody i dusić pod pokrywką, aż wszystkie składniki będą gotowe. Zajmie ci to od 15 do 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj zawartość garnka. Jeśli kapusta się pali, dodaj niewielką ilość wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spróbuj ziemniaków z kapustą na soli. W razie potrzeby dodaj sól. Posyp zmielonym ziele angielskie lub czarnym pieprzem, a także drobno posiekanymi ziołami. Koperek, pietruszka lub szczypiorek są idealne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe, podawaj na gorąco!

do przygotowania potrawy użyłam młodej kapusty. Ma delikatne i soczyste liście, więc szybciej się dusi. Jeśli masz bardziej dojrzałą główkę kapusty, kapustę należy dodać do garnka przed ziemniakami. W takim przypadku w kroku numer 5 dodaj najpierw kapustę, gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, a dopiero potem dodaj ziemniaki i pozostałe składniki. 

w razie potrzeby możesz również dodać ulubione przyprawy i liść laurowy w kroku 6. 

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy