skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim przygotowujemy składniki, które tego wymagają, a mianowicie:
- mój, osusz gruszki suchym i czystym ręcznikiem, a następnie pokrój je na pół, wycinając rdzenie i łodygi. Następnie pokrój połówki gruszek w małe kostki o boku około 1 cm;
- posiekaj ciasteczka na grubą kruszonkę za pomocą moździerza i tłuczka lub blendera. Ważne jest, aby okruchy nie były zbyt małe;
- orzechy włoskie są również mielone, ale nie na okruchy. Możesz je pokroić nożem lub zmiażdżyć tłuczkiem. W razie potrzeby i potrzeby orzechy można wstępnie wysuszyć na patelni;
- suszone figi (można zastąpić daktylami)kroimy na małe kawałki nożem;
- rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 10 minut, po czym myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym;
- rozpuść masło w łaźni wodnej, a następnie pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
2. Drugim krokiem będzie karmelizacja gruszek. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnię, a następnie włóż do niej cukier puder. Mieszając, czekamy, aż się stopi. Zajmie to dosłownie 2-3 minuty. Cukier puder w tym czasie powinien stać się ciemnozłoty. Następnie włóż pokrojone w kostkę gruszki na patelnię, wlej sok z cytryny. Ciągle mieszając, gotujemy wszystko razem przez 5 minut, po czym wlewamy Likier gruszkowy (lub rum). Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
3. Przenieś jedną trzecią smażonych gruszek do miski blendera, wlej tam określoną ilość brązowego cukru i połowę stopionego masła. Puree wszystko do jednorodności, a następnie rozprowadzić mieszaninę z powrotem do reszty gruszek. Dodaj posiekane ciasteczka, orzechy włoskie, posiekane figi (daktyle), rodzynki. Wlać przyprawy: mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj. Masa powinna ostygnąć do temperatury pokojowej.
4. Ciasto francuskie, które należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, układamy na powierzchni roboczej, rozwałkowujemy cienko, po czym smarujemy warstwę połową pozostałego stopionego masła. Następnie posyp ciasto równomiernie połową bułki tartej. Robimy to samo z drugim arkuszem.
5. Teraz rozprowadzamy nadzienie gruszkowe na obu arkuszach, staramy się to zrobić równomiernie. Z krótkich boków pozostawiamy granicę bez nadzienia o szerokości 3 cm, a następnie ostrożnie zwijamy arkusze w rolki i układamy na blasze do pieczenia nasmarowanej połową oliwy z oliwek. Pozostałym olejem smarujemy powierzchnię strudli.
6. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się złote. Wyjmij strudel z piekarnika, odstaw na 10 minut. Strudle posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy sosem czekoladowym i podajemy do stołu z lodami.
smacznego! Jest bosko pyszny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal / 100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal / 100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suszone figi - 257 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g