Strudel z gruszką z ciasta francuskiego

pyszne wypieki na najbardziej przytulną herbatę! Strudel z gruszką z ciasta francuskiego jest znacznie łatwiejszy do przygotowania niż tradycyjny. Zwłaszcza jeśli ten produkt, który upraszcza życie gospodyń domowych, jest zawsze przechowywany w zamrażarce. Oczywiście nadal będziesz musiał podjąć wysiłek i przygotować wszystkie niezbędne składniki. Ale okazuje się, że nie tylko ciasto warstwowe, ale prawdziwy strudel. Okazuje się bardzo smaczny, pachnący, niesamowicie przytulny!
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 61 % 30 g
274 kcal
IG: 27 / 40 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Przede wszystkim przygotowujemy składniki, które tego wymagają, a mianowicie:

- mój, osusz gruszki suchym i czystym ręcznikiem, a następnie pokrój je na pół, wycinając rdzenie i łodygi. Następnie pokrój połówki gruszek w małe kostki o boku około 1 cm;

- posiekaj ciasteczka na grubą kruszonkę za pomocą moździerza i tłuczka lub blendera. Ważne jest, aby okruchy nie były zbyt małe;

- orzechy włoskie są również mielone, ale nie na okruchy. Możesz je pokroić nożem lub zmiażdżyć tłuczkiem. W razie potrzeby i potrzeby orzechy można wstępnie wysuszyć na patelni;

- suszone figi (można zastąpić daktylami)kroimy na małe kawałki nożem;

- rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 10 minut, po czym myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym;

- rozpuść masło w łaźni wodnej, a następnie pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

2. Drugim krokiem będzie karmelizacja gruszek. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnię, a następnie włóż do niej cukier puder. Mieszając, czekamy, aż się stopi. Zajmie to dosłownie 2-3 minuty. Cukier puder w tym czasie powinien stać się ciemnozłoty. Następnie włóż pokrojone w kostkę gruszki na patelnię, wlej sok z cytryny. Ciągle mieszając, gotujemy wszystko razem przez 5 minut, po czym wlewamy Likier gruszkowy (lub rum). Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

3. Przenieś jedną trzecią smażonych gruszek do miski blendera, wlej tam określoną ilość brązowego cukru i połowę stopionego masła. Puree wszystko do jednorodności, a następnie rozprowadzić mieszaninę z powrotem do reszty gruszek. Dodaj posiekane ciasteczka, orzechy włoskie, posiekane figi (daktyle), rodzynki. Wlać przyprawy: mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj. Masa powinna ostygnąć do temperatury pokojowej.

4. Ciasto francuskie, które należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, układamy na powierzchni roboczej, rozwałkowujemy cienko, po czym smarujemy warstwę połową pozostałego stopionego masła. Następnie posyp ciasto równomiernie połową bułki tartej. Robimy to samo z drugim arkuszem.

5. Teraz rozprowadzamy nadzienie gruszkowe na obu arkuszach, staramy się to zrobić równomiernie. Z krótkich boków pozostawiamy granicę bez nadzienia o szerokości 3 cm, a następnie ostrożnie zwijamy arkusze w rolki i układamy na blasze do pieczenia nasmarowanej połową oliwy z oliwek. Pozostałym olejem smarujemy powierzchnię strudli.

6. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się złote. Wyjmij strudel z piekarnika, odstaw na 10 minut. Strudle posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy sosem czekoladowym i podajemy do stołu z lodami.

smacznego! Jest bosko pyszny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal / 100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal / 100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy