skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy gotować, obierając cebulę i drobno krojąc ją w półpierścienie. Umyj liście limonki i pokrój w małe paski. Umyj, obierz paprykę z łodygi i nasion, podziel ją na pół wzdłuż i pokrój każdą połowę w cienkie paski. Pokrój zieloną zieloną fasolkę na kawałki o długości około 5 cm. Kolendrę kroimy na kilka części. Gotowany kurczak dzieli się na włókna.
teraz rozbij jajka do miski, zalej je zimną wodą i ubij, dodając sól i pieprz. Musisz je ubić,aż będą gładkie, wygodnie jest to zrobić trzepaczką. Możesz użyć miksera.
umieść patelnię wok na średnim ogniu, dodaj połowę oleju i poczekaj, aż patelnia się rozgrzeje. Okrężnym ruchem rozprowadzamy olej na dnie patelni, wlewamy ubite jajka i ponownie wykonujemy okrężny ruch patelnią (jak podczas pieczenia naleśników). Jest to konieczne, aby jajko rozłożyło się na dnie jak najmniejszą warstwą, a omlet okazał się cienki.
gotujemy omlet przez 2 minuty (idź dłużej - aż jajka będą gotowe), po czym przenosimy go na płaski talerz i pozostawiamy do ostygnięcia przez 5 minut. Zwinąć omlet gęstą rolką i drobno posiekać. Na razie odłóż pokrojony omlet na bok.
dodaj pozostały olej na patelnię. Po podgrzaniu włóż do niego liście limonki Kafir i smaż, mieszając przez 30 sekund. Smażone liście wkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
na tej samej patelni rozłóż posiekaną cebulę i smaż, mieszając, przez 3 minuty. Powinien stać się złoty. Dodaj paprykę i zieloną zieloną fasolkę, smaż przez dwie minuty, a następnie włóż pastę curry, wymieszaj. Gotujemy wszystko razem przez minutę, po czym wlewamy sok z limonki, sosy rybne i sojowe. Wszystko ponownie wymieszaj.
włóż ryż i kurczaka na patelnię, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 3 minuty. Dodaj kolendrę i jajko, wymieszaj, a następnie ułóż gotowe danie na porcjach. Na wierzch posyp smażone liście limonki Kafir.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g