ryż tajski z kurczakiem

Spróbuj zrobić bardzo smaczne drugie danie. To proste! Ryż tajski z kurczakiem to kolejna odmiana popularnego dania w stylu azjatyckim. Plusem tego przepisu jest gotowanie do niemożliwego po prostu i dość szybko, a wynik podoba się smakiem i wygląda bardzo apetycznie. To, czego potrzebujesz na obiad lub drugie danie na lunch.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 45 g
260 kcal
IG: 4 / 96 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

zaczniemy gotować, obierając cebulę i drobno krojąc ją w półpierścienie. Umyj liście limonki i pokrój w małe paski. Umyj, obierz paprykę z łodygi i nasion, podziel ją na pół wzdłuż i pokrój każdą połowę w cienkie paski. Pokrój zieloną zieloną fasolkę na kawałki o długości około 5 cm. Kolendrę kroimy na kilka części. Gotowany kurczak dzieli się na włókna.

teraz rozbij jajka do miski, zalej je zimną wodą i ubij, dodając sól i pieprz. Musisz je ubić,aż będą gładkie, wygodnie jest to zrobić trzepaczką. Możesz użyć miksera.

umieść patelnię wok na średnim ogniu, dodaj połowę oleju i poczekaj, aż patelnia się rozgrzeje. Okrężnym ruchem rozprowadzamy olej na dnie patelni, wlewamy ubite jajka i ponownie wykonujemy okrężny ruch patelnią (jak podczas pieczenia naleśników). Jest to konieczne, aby jajko rozłożyło się na dnie jak najmniejszą warstwą, a omlet okazał się cienki.

gotujemy omlet przez 2 minuty (idź dłużej - aż jajka będą gotowe), po czym przenosimy go na płaski talerz i pozostawiamy do ostygnięcia przez 5 minut. Zwinąć omlet gęstą rolką i drobno posiekać. Na razie odłóż pokrojony omlet na bok.

dodaj pozostały olej na patelnię. Po podgrzaniu włóż do niego liście limonki Kafir i smaż, mieszając przez 30 sekund. Smażone liście wkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.

na tej samej patelni rozłóż posiekaną cebulę i smaż, mieszając, przez 3 minuty. Powinien stać się złoty. Dodaj paprykę i zieloną zieloną fasolkę, smaż przez dwie minuty, a następnie włóż pastę curry, wymieszaj. Gotujemy wszystko razem przez minutę, po czym wlewamy sok z limonki, sosy rybne i sojowe. Wszystko ponownie wymieszaj.

włóż ryż i kurczaka na patelnię, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 3 minuty. Dodaj kolendrę i jajko, wymieszaj, a następnie ułóż gotowe danie na porcjach. Na wierzch posyp smażone liście limonki Kafir.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy