suszone śliwki z orzechami włoskimi w śmietanie deser

łatwy, szybki, na świątecznym stole, dla całej rodziny! Deser suszone śliwki z orzechami włoskimi w śmietanie to przepis na proste, ale bardzo efektowne danie, które nadaje się na zakończenie każdej uczty. Orzechy wstępnie smażone w cukrze są chrupiące, w cienkiej warstwie karmelu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 61 % 31 g
285 kcal
IG: 41 / 3 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser z suszonych śliwek z orzechami włoskimi w śmietanie? Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości suszone śliwki, słodkie, bez pestek. Możesz wziąć już obrane orzechy włoskie lub obrać je ze skorupy. Wybierz naturalną śmietanę, bez dodatków roślinnych, optymalna zawartość tłuszczu wynosi 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzechy smażyć na suchej patelni przez około 2 minuty. Następnie wlej 50 ml wody na patelnię i dodaj cukier. Piecz orzechy na średnim ogniu, mieszając, aż cała woda się zagotuje, a orzechy pokryją się karmelem. Możesz wziąć brązowy cukier, wtedy smak karmelu będzie bogatszy. Dobrze schłodzić karmelizowane orzechy — oparzenia karmelowe są bardzo niebezpieczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone śliwki dobrze spłucz w kilku wodach, dokładnie myjąc każdą jagodę rękami. Jeśli suszone śliwki są bardzo suche, najpierw namocz je w zimnej wodzie. Nie we wrzącej wodzie — zmięknie w niej zbyt mocno. Następnie osusz suszone owoce ręcznikami papierowymi. Włóż orzech do każdej śliwki w nacięciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Lepiej jest wziąć proszek, a nie cukier, ponieważ będzie miał czas na rozpuszczenie się w kremie szybciej niż cukier. Możesz ubijać zarówno mikserem, jak i ręczną trzepaczką. Połóż 2 łyżki na dnie śmietany. l kwaśna śmietana, kilka kawałków suszonych śliwek, wlej pozostałą śmietanę na wierzch. Wstaw deser do lodówki na 1 godzinę. Udekoruj według uznania-czekoladą, jagodami, orzechami. Podawaj do stołu. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy