skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser z suszonych śliwek z orzechami włoskimi w śmietanie? Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości suszone śliwki, słodkie, bez pestek. Możesz wziąć już obrane orzechy włoskie lub obrać je ze skorupy. Wybierz naturalną śmietanę, bez dodatków roślinnych, optymalna zawartość tłuszczu wynosi 20%.
Krok 2:
Orzechy smażyć na suchej patelni przez około 2 minuty. Następnie wlej 50 ml wody na patelnię i dodaj cukier. Piecz orzechy na średnim ogniu, mieszając, aż cała woda się zagotuje, a orzechy pokryją się karmelem. Możesz wziąć brązowy cukier, wtedy smak karmelu będzie bogatszy. Dobrze schłodzić karmelizowane orzechy — oparzenia karmelowe są bardzo niebezpieczne.
Krok 3:
Suszone śliwki dobrze spłucz w kilku wodach, dokładnie myjąc każdą jagodę rękami. Jeśli suszone śliwki są bardzo suche, najpierw namocz je w zimnej wodzie. Nie we wrzącej wodzie — zmięknie w niej zbyt mocno. Następnie osusz suszone owoce ręcznikami papierowymi. Włóż orzech do każdej śliwki w nacięciu.
Krok 4:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Lepiej jest wziąć proszek, a nie cukier, ponieważ będzie miał czas na rozpuszczenie się w kremie szybciej niż cukier. Możesz ubijać zarówno mikserem, jak i ręczną trzepaczką. Połóż 2 łyżki na dnie śmietany. l kwaśna śmietana, kilka kawałków suszonych śliwek, wlej pozostałą śmietanę na wierzch. Wstaw deser do lodówki na 1 godzinę. Udekoruj według uznania-czekoladą, jagodami, orzechami. Podawaj do stołu. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g