skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec paprykę nadziewaną warzywami i ryżem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź średniej wielkości pieprz, aby miał czas na upieczenie w piekarniku. Wziąłem ryż okrągły, ale ogólnie odpowiednia jest każda odmiana, wybierz do smaku. Zestaw warzyw może być również dowolny, z wyjątkiem lub zamiast sugerowanych przeze mnie pomidorów, bakłażana, cukinii. Radzę zostawić cebulę i marchewkę — z nimi nadzienie jest bardziej soczyste. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Obrane marchewki pokrój losowo - możesz pokroić w kostkę, kółka, paski, po prostu zetrę je na grubej tarce. Pozostałe warzywa (fasola i kukurydza) nie wymagają przygotowania. Moja fasola jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać. Jeśli używasz innych warzyw, pokrój je również w podobny sposób.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż je, mieszając, przez 5 minut, aż będą miękkie.
Krok 5:
Opłucz ryż w kilku wodach, dobrze spuść resztki wody. Wlej ryż na patelnię do warzyw. Wymieszaj produkty. Smaż ryż przez kilka minut, mieszając.
Krok 6:
Wlej wrzącą wodę na patelnię do 2/3 objętości ryżu. Dodaj sól i pieprz. Możesz dodać więcej swoich ulubionych przypraw.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż na małym ogniu.
Krok 8:
Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodaj fasolę do ryżu. Wymieszaj i trzymaj w ogniu jeszcze przez kilka minut.
Krok 9:
Następnie wyłącz ogień i dodaj kukurydzę. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe. Ryż okazuje się półgotowany, więc jest to konieczne, w końcu zostanie ugotowany w piekarniku. Możesz ugotować ryż oddzielnie od warzyw, a dopiero potem wymieszać z nimi, ale tak mi się bardziej podoba, mniej naczyń się brudzi.
Krok 10:
W przypadku papryki odetnij ogony wraz z częścią miąższu, ale nie wyrzucaj ich. Będą pełnić rolę czapek. Usuń środek wraz z nasionami. Papryka w tym przepisie nie jest wstępnie gotowana.
Krok 11:
Nadziewaj przygotowaną paprykę nadzieniem. Umieść je stojąc w naczyniu do pieczenia. Tylko 6 pasowało do mojego, chociaż nadzienie wystarczyło na 8 średnich papryczek.
Krok 12:
Przykryj paprykę pokrywkami, aby nadzienie nie wyschło podczas pieczenia. Umieść formę z papryką w piekarniku rozgrzanym do 180°C. piecz paprykę przez 30 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 13:
Pięć minut przed końcem możesz posypać paprykę startym serem. Jeśli przygotowujesz chude danie lub stosujesz dietę wegetatywną, wyklucz ten krok. Użyłam mozzarelli, ale zrobi to każdy ser, który dobrze się topi.
Krok 14:
Wyjmij gotowe papryki z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
bardzo podobała mi się ta wersja papryki. Gotuj szybko, ponieważ nie musisz gotować papryki, a ryż gotuje się natychmiast z warzywami. Bałam się, że nie upieczą się bez sosu, ale na próżno papryka była doskonale ugotowana, miękka i pyszna. Myślę, że wygodniej byłoby napełnić połówki papryki i upiec je w pozycji leżącej, a następnie można wlać więcej sera na wierzch.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal / 100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g