faszerowana papryka z ryżem i warzywami w piekarniku

lekki, dietetyczny, piękny, apetyczny, na obiad! Papryka nadziewana warzywami i ryżem w piekarniku to świetna alternatywa dla tych, którzy nie jedzą mięsa lub są na diecie. Dodanie warzyw sprawia, że nadzienie jest soczyste i smaczne, a pieczenie bez sosu zmniejsza kaloryczność potrawy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 75 % 18 g
112 kcal
IG: 24 / 76 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec paprykę nadziewaną warzywami i ryżem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź średniej wielkości pieprz, aby miał czas na upieczenie w piekarniku. Wziąłem ryż okrągły, ale ogólnie odpowiednia jest każda odmiana, wybierz do smaku. Zestaw warzyw może być również dowolny, z wyjątkiem lub zamiast sugerowanych przeze mnie pomidorów, bakłażana, cukinii. Radzę zostawić cebulę i marchewkę — z nimi nadzienie jest bardziej soczyste. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane marchewki pokrój losowo - możesz pokroić w kostkę, kółka, paski, po prostu zetrę je na grubej tarce. Pozostałe warzywa (fasola i kukurydza) nie wymagają przygotowania. Moja fasola jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać. Jeśli używasz innych warzyw, pokrój je również w podobny sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż je, mieszając, przez 5 minut, aż będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz ryż w kilku wodach, dobrze spuść resztki wody. Wlej ryż na patelnię do warzyw. Wymieszaj produkty. Smaż ryż przez kilka minut, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzącą wodę na patelnię do 2/3 objętości ryżu. Dodaj sól i pieprz. Możesz dodać więcej swoich ulubionych przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodaj fasolę do ryżu. Wymieszaj i trzymaj w ogniu jeszcze przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyłącz ogień i dodaj kukurydzę. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe. Ryż okazuje się półgotowany, więc jest to konieczne, w końcu zostanie ugotowany w piekarniku. Możesz ugotować ryż oddzielnie od warzyw, a dopiero potem wymieszać z nimi, ale tak mi się bardziej podoba, mniej naczyń się brudzi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku papryki odetnij ogony wraz z częścią miąższu, ale nie wyrzucaj ich. Będą pełnić rolę czapek. Usuń środek wraz z nasionami. Papryka w tym przepisie nie jest wstępnie gotowana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadziewaj przygotowaną paprykę nadzieniem. Umieść je stojąc w naczyniu do pieczenia. Tylko 6 pasowało do mojego, chociaż nadzienie wystarczyło na 8 średnich papryczek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj paprykę pokrywkami, aby nadzienie nie wyschło podczas pieczenia. Umieść formę z papryką w piekarniku rozgrzanym do 180°C. piecz paprykę przez 30 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pięć minut przed końcem możesz posypać paprykę startym serem. Jeśli przygotowujesz chude danie lub stosujesz dietę wegetatywną, wyklucz ten krok. Użyłam mozzarelli, ale zrobi to każdy ser, który dobrze się topi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotowe papryki z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

bardzo podobała mi się ta wersja papryki. Gotuj szybko, ponieważ nie musisz gotować papryki, a ryż gotuje się natychmiast z warzywami. Bałam się, że nie upieczą się bez sosu, ale na próżno papryka była doskonale ugotowana, miękka i pyszna. Myślę, że wygodniej byłoby napełnić połówki papryki i upiec je w pozycji leżącej, a następnie można wlać więcej sera na wierzch.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy