japoński omlet ryżowy

pożywne i pyszne śniadanie. Stanie się ulubionym daniem! Japoński omlet ryżowy to danie kuchni japońskiej, które zachwyci swoim smakiem i doda energii na cały dzień. Możesz podawać go zarówno dorosłym, jak i starszym dzieciom. Przygotowany na bazie ryżu, mięsa, jajek i warzyw, w pełni dostarcza składników odżywczych i witamin. Możesz go ugotować w dowolnej formie, udekorować do woli, zamieniając zwykły posiłek w prawdziwe wakacje.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 63 % 32 g
231 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

filet z kurczaka lub jakakolwiek inna część mięsa jest myta, suszona, oczyszczona ze skóry i kości. Pokrój mięso na małe kawałki. Na patelni, patelni lub rondlu z grubym dnem roztop masło, dodaj mięso i smaż na dużym ogniu przez kilka minut. Kurczak, zwłaszcza drobno posiekany, gotuje się bardzo szybko.

obierz cebulę, umyj i posiekaj w drobną kostkę, dobrze, jeśli nie będzie czuć się w gotowym naczyniu. Dodaj cebulę do mięsa, smaż, aż będzie przezroczysta.

wlej ryż. Ryż należy wcześniej ugotować w dużej ilości wody i spłukać. Opłucz ryż przed gotowaniem, aż będzie przezroczysty w dużej ilości czystej wody. Ryż mieszamy z cebulą i mięsem, smażymy przez 3-4 minuty.

na patelni przenieś ryż z kurczakiem i cebulą na krawędzie i wlej keczup do środka. Ciągle mieszając szpatułką, smażyć na dużym ogniu, aż karmelizuje (30 sekund). Keczup mieszamy z ryżem, smażymy przez kilka minut i wlewamy mrożony zielony groszek. Ponownie dobrze wymieszaj całą masę, daj groszkowi czas na rozmrożenie i gotowanie. Cały proces trwa 5-7 minut.

Przenieś nadzienie ryżowe na talerz i zacznij gotować jajka. Rozbij jajka do kubka, dodaj sól i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Podgrzej patelnię z masłem i wlej połowę mieszanki jajecznej, aby pokryła całą powierzchnię patelni.

gdy tylko górna część jajka przestanie być płynna, połóż połowę nadzienia na środku naleśnika i złóż go rurką lub kopertą. Wyjmij z patelni i powtórz procedurę z drugą częścią jajek i nadzienia.

Udekoruj gotowe danie keczupem i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy