pilaw w doniczkach w piekarniku

Oryginalny, satysfakcjonujący, pachnący, najsmaczniejszy! Pilaw w doniczkach w piekarniku pomoże Ci, gdy musisz ugotować niewielką ilość dania lub zorganizować jego porcje. W tej formie pilaw jest idealny na świąteczny stół.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 52 % 24 g
236 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw w doniczkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Tradycyjnie pilaw jest przygotowywany z jagnięciny (jak moja) lub wołowiny. Ale ponieważ ten przepis jest dostosowany do nowoczesnych warunków, możesz wziąć wieprzowinę i kurczaka. Weź również dowolny ryż — okrągły, długi lub parzony. Parzony będzie jeszcze najlepszy, z nim pilaw okaże się kruchy. Mój ryż jest specjalny do pilawu, odmiany devzira, dlatego jest tak ciemny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż bardzo dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą, dosłownie 7 razy, aby woda była czysta. Następnie napełnij ryż wodą, aby całkowicie go przykryła. Posolić wodę. Pozostaw ryż do pęcznienia na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso, dobrze osusz i pokrój na małe kawałki - około półtora centymetra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obraną cebulę pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj marchewki, obierz i pokrój w duże paski. W Pilawie marchewki są cięte, a nie Tinder na tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Powinno być wystarczająco dużo. Kalcynuj go na dużym ogniu. Wrzuć mięso do oleju. Natychmiast zacznij go mieszać, aby na jego powierzchni utworzyła się skorupa. To sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, ponieważ sok jest jakby "zapieczętowany" w środku. Smaż mięso przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę do mięsa, wymieszaj. Piecz przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewki. Posolić. Wymieszać. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj garnki do pieczenia. Połóż warstwę mięsa z warzywami na dnie. Posyp przyprawami. Tradycyjnie do pilawu wkłada się zirę i berberys, można wziąć gotową mieszankę pilawu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ryż na mięsie, najpierw spuść z niego wodę. Włóż ząbek czosnku na środek każdej doniczki, nie musisz go obierać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej wrzącą wodę do garnków, aby woda była o 1,5 cm wyższa niż ryż.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj garnki pokrywkami lub folią, jeśli nie ma pokrywek. Piec pilaw w piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowy pilaw z piekarnika i wymieszaj. Następnie ponownie przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut. Podawaj danie do stołu. Do pilawu tradycyjnie podaje się sałatkę ze świeżych pomidorów z cebulą i ziołami. Smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy