skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw w doniczkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Tradycyjnie pilaw jest przygotowywany z jagnięciny (jak moja) lub wołowiny. Ale ponieważ ten przepis jest dostosowany do nowoczesnych warunków, możesz wziąć wieprzowinę i kurczaka. Weź również dowolny ryż — okrągły, długi lub parzony. Parzony będzie jeszcze najlepszy, z nim pilaw okaże się kruchy. Mój ryż jest specjalny do pilawu, odmiany devzira, dlatego jest tak ciemny.
Krok 2:
Ryż bardzo dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą, dosłownie 7 razy, aby woda była czysta. Następnie napełnij ryż wodą, aby całkowicie go przykryła. Posolić wodę. Pozostaw ryż do pęcznienia na 15 minut.
Krok 3:
Umyj mięso, dobrze osusz i pokrój na małe kawałki - około półtora centymetra.
Krok 4:
Obraną cebulę pokroić w kostkę.
Krok 5:
Dobrze umyj marchewki, obierz i pokrój w duże paski. W Pilawie marchewki są cięte, a nie Tinder na tarce.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Powinno być wystarczająco dużo. Kalcynuj go na dużym ogniu. Wrzuć mięso do oleju. Natychmiast zacznij go mieszać, aby na jego powierzchni utworzyła się skorupa. To sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, ponieważ sok jest jakby "zapieczętowany" w środku. Smaż mięso przez około 5 minut.
Krok 7:
Dodaj cebulę do mięsa, wymieszaj. Piecz przez kilka minut.
Krok 8:
Dodaj marchewki. Posolić. Wymieszać. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Przygotuj garnki do pieczenia. Połóż warstwę mięsa z warzywami na dnie. Posyp przyprawami. Tradycyjnie do pilawu wkłada się zirę i berberys, można wziąć gotową mieszankę pilawu.
Krok 10:
Połóż ryż na mięsie, najpierw spuść z niego wodę. Włóż ząbek czosnku na środek każdej doniczki, nie musisz go obierać.
Krok 11:
Wlej wrzącą wodę do garnków, aby woda była o 1,5 cm wyższa niż ryż.
Krok 12:
Przykryj garnki pokrywkami lub folią, jeśli nie ma pokrywek. Piec pilaw w piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę.
Krok 13:
Wyjmij gotowy pilaw z piekarnika i wymieszaj. Następnie ponownie przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut. Podawaj danie do stołu. Do pilawu tradycyjnie podaje się sałatkę ze świeżych pomidorów z cebulą i ziołami. Smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g