wątróbka z indyka w śmietanie

z dostępnych produktów, proste i szybkie! Dla całej rodziny! Wątróbka z indyka w śmietanie to proste codzienne danie, które nie będzie trudne do przygotowania nawet dla początkującej gospodyni domowej. W sosie śmietanowym wątroba jest szczególnie delikatna i smaczna. Ważne jest, aby nie dusić go przez długi czas, wtedy będzie tak miękki, jak to możliwe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
204 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę z indyka w śmietanie? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli wątroba jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej na dolnej półce lodówki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej pożywne będzie danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wątrobę z indyka, dobrze osusz. Odetnij cząsteczki tłuszczu i filmu. Pokrój wątrobę na kawałki o pożądanej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni lekko podgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowana. Cebula powinna stać się prawie miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść posiekaną wątrobę na patelni do cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż wątrobę z cebulą na średnim ogniu, aż zmieni kolor. Robiąc to, często mieszaj, aby kawałki były równomiernie smażone ze wszystkich stron. Powinny stać się jasne Na zewnątrz i pozostać różowawe w środku. Nie trzymaj wątroby przez długi czas, aby zachowała miękkość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij śmietanę z lodówki z wyprzedzeniem, aby po dodaniu do naczynia nie była zimna. Połącz śmietanę z mąką, zetrzyj, aż znikną grudki. W razie potrzeby możesz wstępnie usmażyć mąkę na suchej patelni, aż będzie lekko brązowa. Wtedy sos będzie bardziej nasycony kolorem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małych porcjach dodaj wodę, za każdym razem mieszając masę, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciepło Zmniejsz, aby patelnia nie była zbyt gorąca. Następnie śmietana nie zwinie się po kolejnym podgrzaniu. Wlej śmietanę rozcieńczoną mąką na patelnię, wymieszaj. Doprowadź wątrobę do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posolić naczynie, dodać zmielony czarny pieprz, suszoną bazylię, wymieszać. Używaj przypraw i przypraw do smaku i pożądania. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, rozważ to, aby nie przesolić naczynia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić wątróbkę z indyka na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj wątróbkę z indyka w śmietanie z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątróbka z indyka - 276   kcal/100g

Podobne przepisy