skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę z indyka w śmietanie? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli wątroba jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej na dolnej półce lodówki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej pożywne będzie danie.
Krok 2:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w półpierścienie.
Krok 3:
Umyj wątrobę z indyka, dobrze osusz. Odetnij cząsteczki tłuszczu i filmu. Pokrój wątrobę na kawałki o pożądanej wielkości.
Krok 4:
Na patelni lekko podgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowana. Cebula powinna stać się prawie miękka.
Krok 5:
Umieść posiekaną wątrobę na patelni do cebuli.
Krok 6:
Podsmaż wątrobę z cebulą na średnim ogniu, aż zmieni kolor. Robiąc to, często mieszaj, aby kawałki były równomiernie smażone ze wszystkich stron. Powinny stać się jasne Na zewnątrz i pozostać różowawe w środku. Nie trzymaj wątroby przez długi czas, aby zachowała miękkość.
Krok 7:
Wyjmij śmietanę z lodówki z wyprzedzeniem, aby po dodaniu do naczynia nie była zimna. Połącz śmietanę z mąką, zetrzyj, aż znikną grudki. W razie potrzeby możesz wstępnie usmażyć mąkę na suchej patelni, aż będzie lekko brązowa. Wtedy sos będzie bardziej nasycony kolorem.
Krok 8:
W małych porcjach dodaj wodę, za każdym razem mieszając masę, aż będzie gładka.
Krok 9:
Ciepło Zmniejsz, aby patelnia nie była zbyt gorąca. Następnie śmietana nie zwinie się po kolejnym podgrzaniu. Wlej śmietanę rozcieńczoną mąką na patelnię, wymieszaj. Doprowadź wątrobę do wrzenia.
Krok 10:
Posolić naczynie, dodać zmielony czarny pieprz, suszoną bazylię, wymieszać. Używaj przypraw i przypraw do smaku i pożądania. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, rozważ to, aby nie przesolić naczynia.
Krok 11:
Dusić wątróbkę z indyka na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 12:
Podawaj wątróbkę z indyka w śmietanie z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątróbka z indyka - 276 kcal/100g