skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z cukinią? Przygotuj składniki. Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Spuść wodę, wrzuć płatki do durszlaka. Aby przygotować danie szybciej, możesz przygotować kaszę gryczaną. Aby to zrobić, włóż go do rondla, zalej wodą i podpal, dodaj szczyptę soli. Gotuj płatki przez około 5-7 minut od momentu zagotowania wody, aby płatki puchły. Nie spuszczaj wody ze zbóż.
Krok 2:
Marchewki umyj, obierz i pokrój nożem w cienkie paski lub kostki, jak chcesz.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój nożem w kostkę, paski lub pióra.
Krok 4:
Umyj cukinię, usuń skórkę, usuń rdzeń z nasionami, pokrój miąższ w małe kostki lub paski. Jeśli cukinia jest młoda, jej skóra jest delikatna i cienka, wystarczy ją umyć i pokroić w drobną kostkę wraz ze skórą i miąższem.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Na oleju podsmaż cebulę z marchewką, mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta, a marchewka miękka.
Krok 6:
Wyślij cukinię i gotowaną kaszę gryczaną do warzyw wraz z wodą, w której gotowano płatki. Dodaj przyprawy do smaku. Mieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. Zdejmij pokrywkę, woda powinna całkowicie odparować. Danie jest gotowe.
Krok 7:
Podawaj na stole jako dodatek lub jako samodzielne danie z sosem pomidorowym. Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g