kasza gryczana z cukinią

proste, dietetyczne danie bezmięsne lub przystawka! Kasza gryczana z cukinią jest bardzo prosta w składzie i sposobie przygotowania potrawy, na którą należy zwrócić uwagę osobom, które podążają za swoją sylwetką i odżywianiem, są wegetarianami lub postem. Ponieważ skład tego dania nie obejmuje produktów pochodzenia zwierzęcego, wszystkie składniki zawierają minimum tłuszczów i kalorii, ale wiele przydatnych substancji i witamin jest bardzo przydatnych. To danie przypomina w składzie i sposobie przygotowania tradycyjne indyjskie danie, znane pod nazwą "kasza gryczana Sabji", które jest podawane do stołu w Indiach w okresie postu. Dlatego taki przepis na kaszę gryczaną z cukinią będzie interesujący dla tych, którzy kochają dania narodowe z różnych krajów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 72 % 13 g
83 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z cukinią? Przygotuj składniki. Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Spuść wodę, wrzuć płatki do durszlaka. Aby przygotować danie szybciej, możesz przygotować kaszę gryczaną. Aby to zrobić, włóż go do rondla, zalej wodą i podpal, dodaj szczyptę soli. Gotuj płatki przez około 5-7 minut od momentu zagotowania wody, aby płatki puchły. Nie spuszczaj wody ze zbóż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyj, obierz i pokrój nożem w cienkie paski lub kostki, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój nożem w kostkę, paski lub pióra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cukinię, usuń skórkę, usuń rdzeń z nasionami, pokrój miąższ w małe kostki lub paski. Jeśli cukinia jest młoda, jej skóra jest delikatna i cienka, wystarczy ją umyć i pokroić w drobną kostkę wraz ze skórą i miąższem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Na oleju podsmaż cebulę z marchewką, mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta, a marchewka miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij cukinię i gotowaną kaszę gryczaną do warzyw wraz z wodą, w której gotowano płatki. Dodaj przyprawy do smaku. Mieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. Zdejmij pokrywkę, woda powinna całkowicie odparować. Danie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj na stole jako dodatek lub jako samodzielne danie z sosem pomidorowym. Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy