skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki z pieczarkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do robienia kanapek można użyć dowolnego rodzaju chleba. Skoncentruj się na swoim guście. Biorę kilka kromek białego chleba. Ser twarogowy należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby trochę się rozgrzał. W ten sposób łatwiej będzie go rozmazać.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój obraną cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 3:
Dobrze umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie pokrój pieczarki w plastry.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez minutę, aby była bardziej przezroczysta. Ze smażenia cebuli pojawi się charakterystyczny aromat.
Krok 5:
Następnie włóż pokrojone pieczarki na patelnię. Wymieszaj z cebulą, smaż wszystko razem pod pokrywką przez 5-7 minut. Podczas smażenia pieczarki wypuszczą sok. Ale podczas gotowania wyparuje. Pieczarki posyp trochę solą.
Krok 6:
Kromki chleba posmaruj twarogiem. W razie potrzeby chleb można lekko wysuszyć w piekarniku lub usmażyć na patelni.
Krok 7:
Na każdą kromkę chleba ułóż liść sałaty.
Krok 8:
Ułóż smażone pieczarki na wierzchu. Kanapki z pieczarkami są gotowe. Podawaj je do stołu, dekorując ziołami lub pomidorkami koktajlowymi. Miłego poczęstunku!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g