kanapki z pieczarkami

proste i smaczne, w pośpiechu, dla miłośników grzybów! Kanapki z pieczarkami nie zajmą ci dużo czasu. Ale pod względem sytości nie są gorsze od dobrej przekąski mięsnej. Możesz podać je na świątecznym stole, zadowolić rodzinę pysznym śniadaniem lub kolacją.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 57 % 17 g
161 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki z pieczarkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do robienia kanapek można użyć dowolnego rodzaju chleba. Skoncentruj się na swoim guście. Biorę kilka kromek białego chleba. Ser twarogowy należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby trochę się rozgrzał. W ten sposób łatwiej będzie go rozmazać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój obraną cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie pokrój pieczarki w plastry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez minutę, aby była bardziej przezroczysta. Ze smażenia cebuli pojawi się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż pokrojone pieczarki na patelnię. Wymieszaj z cebulą, smaż wszystko razem pod pokrywką przez 5-7 minut. Podczas smażenia pieczarki wypuszczą sok. Ale podczas gotowania wyparuje. Pieczarki posyp trochę solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kromki chleba posmaruj twarogiem. W razie potrzeby chleb można lekko wysuszyć w piekarniku lub usmażyć na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdą kromkę chleba ułóż liść sałaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż smażone pieczarki na wierzchu. Kanapki z pieczarkami są gotowe. Podawaj je do stołu, dekorując ziołami lub pomidorkami koktajlowymi. Miłego poczęstunku!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy