skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić węgierski gulasz wołowy? Przygotuj składniki. W przeciwieństwie do zwykłego rosyjskiego gulaszu, do przygotowania tego dania nie używa się przypraw, takich jak liść laurowy i czarny pieprz, zamiast nich dodaje się aromatyczne przyprawy, takie jak papryka i Węgierski pieprz. Umyj wołowinę, pokrój filmy i żyły, pokrój mięso w małe kostki, ponownie spłucz wodą i włóż do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem lub zetrzyj, przepuść przez prasę.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Rozgrzej go. połóż ugotowaną cebulę na oleju.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj zmielone przyprawy. Wlej trochę oleju roślinnego, wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
Krok 5:
Wyślij przyprawy i czosnek na patelnię z cebulą. Wymieszaj i dodaj ugotowane mięso. Ponownie wymieszaj. Dusić mięso z przyprawami na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj resztę składników gulaszu. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 7:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub paski.
Krok 8:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę z strąkiem nasion i pokrój miąższ w małe paski lub kostki. Wyjaśnię jeszcze raz: w tradycyjnym przepisie zamiast bułgarskiego biorą węgierską paprykę.
Krok 9:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na duże kawałki. jeśli skóra wydaje się szorstka, można ją usunąć, po uprzednim zalaniu pomidorów wrzącą wodą.
Krok 10:
Wyślij ziemniaki i marchewkę do rondla z mięsem. Wlej trochę wody, aby zakryła zawartość do połowy. Mieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 11:
Następnie dodaj pomidory, paprykę i koncentrat pomidorowy. Jeśli na patelni pozostało mało płynu, możesz dodać trochę więcej wody. Aby uzyskać pikantność potrawy, dodaj kawałek Węgierskiej ostrej papryki. Wymieszać. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Wyłącz ogrzewanie. Pozostaw gulasz pod przykryciem na 20 minut do zaparzenia.
Krok 12:
Danie jest gotowe. Podawaj ze świeżym chlebem i ziołami. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g