skład / składniki
metoda gotowania
najpierw opłucz jaja kurze w wodzie, po jednym na raz w średniej wielkości misce i ubij je mikserem lub ręczną trzepaczką, aż będą gładkie. Dodaj trochę soli, czarnego mielonego pieprzu i innych suchych przypraw według własnych upodobań i pragnień. Możesz dodać mieszankę włoskich ziół lub czystego oregano, trochę majeranku i tymianku. Lub dla pikanterii dodaj zmieloną paprykę, chili lub czosnek w proszku.
podpal patelnię i wlej do niej połowę porcji oleju roślinnego i podgrzej. Ubite jaja kurze wraz z przyprawami wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć jajka na średnim ogniu, ciągle mieszając silikonową szpatułką, aby nie pozostały płynne obszary. Następnie zdejmij patelnię do ognia i przenieś smażone jajka do miski.
opłucz warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Jako zieleninę możesz wziąć pietruszkę, koperek, zieloną cebulę, szpinak lub inną. Odetnij łodygi, a resztę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj posiekane warzywa ze smażonymi jajkami.
w standardowym pakiecie zwykle dwa duże liście cienkiego chleba pita. Każdy arkusz należy przeciąć na pół. W ten sposób powinieneś otrzymać 4 arkusze.
połóż arkusz chleba pita na desce do krojenia i połóż na nim na samym środku 1/4 nadzienia z jajek i ziół. Następnie szczelnie owinąć nadzienie wewnątrz chleba pita. Zrób to samo z pozostałymi 3 arkuszami.
wlej pozostały olej roślinny na patelnię i podgrzej. Następnie ostrożnie, aby nadzienie nie wypadło, włóż dwa zawinięte pita i usmaż je na średnim ogniu najpierw z jednej strony, a następnie odwróć szpatułką na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Przenieś smażony chleb pita na talerz i usmaż jeszcze dwa arkusze.
rumiane i chrupiące kawałki chleba pita z jajkiem i ziołami podawaj na gorąco. To jest pyszne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g