chleb pita z jajkiem i ziołami

niesamowicie szybkie i wystarczająco satysfakcjonujące danie! Chleb pita z jajkiem i ziołami to idealny początek produktywnego dnia. Takie pyszne i pożywne śniadanie z dużą ilością białka jest odpowiednie, aby naładować energię na cały następny dzień.
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 49 % 24 g
254 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

najpierw opłucz jaja kurze w wodzie, po jednym na raz w średniej wielkości misce i ubij je mikserem lub ręczną trzepaczką, aż będą gładkie. Dodaj trochę soli, czarnego mielonego pieprzu i innych suchych przypraw według własnych upodobań i pragnień. Możesz dodać mieszankę włoskich ziół lub czystego oregano, trochę majeranku i tymianku. Lub dla pikanterii dodaj zmieloną paprykę, chili lub czosnek w proszku.

podpal patelnię i wlej do niej połowę porcji oleju roślinnego i podgrzej. Ubite jaja kurze wraz z przyprawami wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć jajka na średnim ogniu, ciągle mieszając silikonową szpatułką, aby nie pozostały płynne obszary. Następnie zdejmij patelnię do ognia i przenieś smażone jajka do miski.

opłucz warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Jako zieleninę możesz wziąć pietruszkę, koperek, zieloną cebulę, szpinak lub inną. Odetnij łodygi, a resztę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj posiekane warzywa ze smażonymi jajkami.

w standardowym pakiecie zwykle dwa duże liście cienkiego chleba pita. Każdy arkusz należy przeciąć na pół. W ten sposób powinieneś otrzymać 4 arkusze.

połóż arkusz chleba pita na desce do krojenia i połóż na nim na samym środku 1/4 nadzienia z jajek i ziół. Następnie szczelnie owinąć nadzienie wewnątrz chleba pita. Zrób to samo z pozostałymi 3 arkuszami.

wlej pozostały olej roślinny na patelnię i podgrzej. Następnie ostrożnie, aby nadzienie nie wypadło, włóż dwa zawinięte pita i usmaż je na średnim ogniu najpierw z jednej strony, a następnie odwróć szpatułką na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Przenieś smażony chleb pita na talerz i usmaż jeszcze dwa arkusze.

rumiane i chrupiące kawałki chleba pita z jajkiem i ziołami podawaj na gorąco. To jest pyszne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy