cukinia z kapustą ziemniaczaną i mięsem

łatwe, zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące, w pośpiechu! Cukinia z ziemniakami, kapustą i mięsem to świetne samodzielne danie na rodzinny obiad. Warzywa, podobnie jak mięso, można uzupełniać lub zastępować. Gotuje się przez około pół godziny, więc na szybką kolację też się Nadaje!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 40 % 6 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię z kapustą ziemniaczaną i mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Będę gotować z mięsa wieprzowego. W razie potrzeby można go zastąpić dowolnym innym-wołowiną, kurczakiem lub jagnięciną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz gotować to danie na patelni, w kotle lub w rondlu. Gotuj, co jest dla ciebie wygodniejsze. Opłucz mięso, osusz i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Smaż mięso przez 5-10 minut z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Mięso powinno zmienić kolor. Możesz go trochę zrumienić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i marchewkę. Pokrój marchewki w plasterki lub kostki. Pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na duże kawałki. Dodaj ziemniaki do mięsa i dodaj trochę wody. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie posiekaj kapustę. Cukinię pokroić na duże kawałki. Moja kapusta i cukinia są Młode i ugotują się bardzo szybko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij kapustę i cukinię do mięsa z ziemniakami. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlej wszystko na wierzch. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pomidorami we własnym soku lub keczupie. 

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania dodaj pokrojone pomidory. Do smaku dodaj sól i przyprawy. W ilości wody kieruj się swoim gustem. Lubię mieć dużo sosu, więc dodaję więcej wody. Wybierz soczyste pomidory, ale gęste, aby podczas duszenia zachowały swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić jeszcze przez 5 minut i zdjąć z ognia. Pomidory będą miały czas, aby stać się miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal / 100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy