skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię z kapustą ziemniaczaną i mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Będę gotować z mięsa wieprzowego. W razie potrzeby można go zastąpić dowolnym innym-wołowiną, kurczakiem lub jagnięciną.
Krok 2:
Możesz gotować to danie na patelni, w kotle lub w rondlu. Gotuj, co jest dla ciebie wygodniejsze. Opłucz mięso, osusz i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Smaż mięso przez 5-10 minut z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Mięso powinno zmienić kolor. Możesz go trochę zrumienić.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i marchewkę. Pokrój marchewki w plasterki lub kostki. Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.
Krok 5:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na duże kawałki. Dodaj ziemniaki do mięsa i dodaj trochę wody. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6:
W tym czasie posiekaj kapustę. Cukinię pokroić na duże kawałki. Moja kapusta i cukinia są Młode i ugotują się bardzo szybko.
Krok 7:
Wyślij kapustę i cukinię do mięsa z ziemniakami. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlej wszystko na wierzch. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pomidorami we własnym soku lub keczupie.
Krok 8:
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone pomidory. Do smaku dodaj sól i przyprawy. W ilości wody kieruj się swoim gustem. Lubię mieć dużo sosu, więc dodaję więcej wody. Wybierz soczyste pomidory, ale gęste, aby podczas duszenia zachowały swój kształt.
Krok 9:
Dusić jeszcze przez 5 minut i zdjąć z ognia. Pomidory będą miały czas, aby stać się miękkie.
Krok 10:
Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal / 100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g