skład / składniki
gotowanie krok po kroku
możemy więc wziąć gotowe mięso mielone lub zrobić je sami (lepiej, jeśli jest to mięso mielone z piersi, ponieważ jest mniej kaloryczne i tłuste). Teraz dodaj wcześniej ubite jajka, drobno posiekaną cebulę, mleko, mąkę i zmiażdżony czosnek do mięsa mielonego. Masę solimy i pieprzymy, dobrze zagniatamy. Mięso mielone jest gotowe! Przystępujemy do rzeźbienia kotletów, w tym celu smarujemy ręce olejem roślinnym. Kształt kotletów może być bardzo różny (od kół, owali i serc). Połóż kotlety na patelni z gorącym olejem i smaż przez kilka minut z każdej strony. Następnie wlej szklankę wody i gotuj na wolnym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut. Gdy danie jest gotowe, rozłóż je na talerzach. Podawaj z ziemniakami (frytki, gotowane puree).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g