owsianka na kefirze

pyszne i zdrowe śniadanie dla tych, którzy dbają o odżywianie. Ta owsianka jest przygotowywana bez cukru i mąki, zawiera dużo białka i błonnika. Taki naleśnik zaspokaja głód przez długi czas dzięki powolnym węglowodanom. Korzystając z różnych dodatków, możesz codziennie jeść śniadanie z nowym pysznym daniem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 58 % 19 g
148 kcal
IG: 20 / 65 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do gotowania owsianki. Płatki są lepsze do długiego gotowania, są bardziej przydatne. Proponuję słodką wersję nadzienia - z twarogiem, miodem i owocami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel płatki na mąkę. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą młynka do kawy. Ale możesz użyć innych gadżetów kuchennych-blendera lub rozdrabniacza. Nie możesz zmielić płatków, zostawić je bez zmian, wtedy struktura naleśnika będzie nieco inna, bardziej chrupiąca. Zwykle robię z całymi płatkami, ale tym razem postanowiłem wypróbować opcję z mąką. Pyszne i tak, i tak, zdecyduj sam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce rozbij jajko, lekko ubij widelcem. Dodaj zmielone płatki zbożowe, kefir i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Radziłbym dodać kolejną kroplę soli, zwłaszcza jeśli nadzienie jest słodkie. Przaśny naleśnik nadaje się do słonego nadzienia. Jeśli używasz całych płatków, pozostaw ciasto w stanie gotowym na około 20 minut. Płatki puchną, a naleśnik będzie smaczniejszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię. Wygodniej jest smażyć naleśnik na patelni z nieprzywierającą powłoką, wtedy nie potrzebujesz kropli oleju. Jeśli masz zwykłą patelnię, posmaruj ją niewielką ilością warzyw. Wlać ciasto na patelnię. Wygładź go łopatką. Zrób mały ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usmaż naleśnik z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Ponieważ naleśnik zawiera tylko mąkę owsianą, jest bardzo kruchy. Zachowaj ostrożność podczas przewracania. Ale nawet jeśli naleśnik się zepsuje, nie wpłynie to w żaden sposób na jego smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy naleśnik na talerz. Umieść nadzienie z jednej strony. Mam ten twaróg.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch polałem twarożek miodem i położyłem na nim kawałki moreli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie złóż naleśnik na pół, przykrywając nadzienie. Podawaj natychmiast. Naleśnik smakuje najlepiej w ciepłym stanie.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

często gotuję owsiankę. Jest bardzo szybki, smaczny i zdrowy. Częściej używam całych płatków, ale teraz będę gotować z mąką-naleśnik jest delikatniejszy i łatwiej się obraca.

z dodatkami możesz eksperymentować według własnych upodobań.

jagody, owoce, banany, orzechy, suszone owoce świetnie nadają się do słodkich dodatków.

twaróg, warzywa, awokado, mięso, grzyby, szynka - słone mają jeszcze więcej opcji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy