skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć bakłażana na węglu drzewnym? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Bakłażany umyć i osuszyć papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. W małym pojemniku połącz koncentrat pomidorowy, olej roślinny, miód, sos sojowy i czosnek w proszku. W razie potrzeby posolić do smaku, ale pamiętaj, że sam sos sojowy jest słony. Zwykle nie używam soli. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie dobrej jakości keczupu w przepisie.
Krok 3:
Pokrój Niebieskie w koła o grubości około 1,5-2 cm.
Krok 4:
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj każde kółko po obu stronach marynatą. Pozostaw bakłażany do marynowania iw tym czasie przygotuj grill.
Krok 5:
Rozpal drewno w grillu. Poczekaj, aż się wypalą. Gdy pozostaną węgle, spłaszcz je za pomocą improwizowanych środków (na przykład pogrzebacza). Zrób cienką warstwę węgli. Będziemy smażyć bakłażany na ruszcie.
Krok 6:
Nasmaruj czysty, suchy ruszt do pieczenia wacikiem olejem roślinnym. Wyślij bakłażana na ruszt. Piec, ciągle obracając, aż się ugotuje.
Krok 7:
Niebieskie smażą się bardzo szybko. Czas zależy od stopnia ciepła w grillu. Pełne ugotowanie bakłażana Zajęło mi około 5-7 minut. Danie można podawać w tej formie, ale proponuję zrobić sos czosnkowy z bakłażanem.
Krok 8:
W osobnym pojemniku wymieszaj olej roślinny i czosnek. Czosnek można drobno posiekać ręcznie lub przepuścić przez prasę do czosnku.
Krok 9:
Za pomocą pędzla silikonowego nałóż niewielką ilość sosu czosnkowego na każde koło. Posyp bakłażana drobno posiekanymi ziołami. Koperek, młoda zielona cebula, pietruszka lub kolendra są dobre z ziół. Można mieszać kilka rodzajów ziół.
niebieskie, gotowane na grillu, bardzo aromatyczne i smaczne. Podawane są na ciepło i na zimno.
bakłażan doskonale uzupełni kebaby i wszelkie dania mięsne. Wyglądają bardzo pięknie i jasno na świątecznym stole.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g