bakłażan na grillu na węglu drzewnym

bardzo szybko, niezwykle smacznie, jasno, soczysto, zdrowo! Bakłażany na ruszcie na węglu drzewnym można piec z różnymi przyprawami i sosami. I będziesz miał pyszną przekąskę o różnych smakach! Gotuje się przez kilka minut i doskonale uzupełnia mięso. Szybko, prosto i niesamowicie smacznie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 61 % 17 g
133 kcal
IG: 65 / 0 / 35

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć bakłażana na węglu drzewnym? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Bakłażany umyć i osuszyć papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. W małym pojemniku połącz koncentrat pomidorowy, olej roślinny, miód, sos sojowy i czosnek w proszku. W razie potrzeby posolić do smaku, ale pamiętaj, że sam sos sojowy jest słony. Zwykle nie używam soli. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie dobrej jakości keczupu w przepisie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Niebieskie w koła o grubości około 1,5-2 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj każde kółko po obu stronach marynatą. Pozostaw bakłażany do marynowania iw tym czasie przygotuj grill.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpal drewno w grillu. Poczekaj, aż się wypalą. Gdy pozostaną węgle, spłaszcz je za pomocą improwizowanych środków (na przykład pogrzebacza). Zrób cienką warstwę węgli. Będziemy smażyć bakłażany na ruszcie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj czysty, suchy ruszt do pieczenia wacikiem olejem roślinnym. Wyślij bakłażana na ruszt. Piec, ciągle obracając, aż się ugotuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Niebieskie smażą się bardzo szybko. Czas zależy od stopnia ciepła w grillu. Pełne ugotowanie bakłażana Zajęło mi około 5-7 minut. Danie można podawać w tej formie, ale proponuję zrobić sos czosnkowy z bakłażanem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnym pojemniku wymieszaj olej roślinny i czosnek. Czosnek można drobno posiekać ręcznie lub przepuścić przez prasę do czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą pędzla silikonowego nałóż niewielką ilość sosu czosnkowego na każde koło. Posyp bakłażana drobno posiekanymi ziołami. Koperek, młoda zielona cebula, pietruszka lub kolendra są dobre z ziół. Można mieszać kilka rodzajów ziół.

niebieskie, gotowane na grillu, bardzo aromatyczne i smaczne. Podawane są na ciepło i na zimno. 

bakłażan doskonale uzupełni kebaby i wszelkie dania mięsne. Wyglądają bardzo pięknie i jasno na świątecznym stole. 

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy