Puffy Pancake na kwaśnym mleku

pachnące naleśniki to świetne danie na rodzinne Śniadanie! Naleśniki to amerykańskie naleśniki smażone na patelni bez oleju. Zgodnie z tym przepisem naleśniki są delikatne i pachnące, o przyjemnym złotym kolorze!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 67 % 33 g
248 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kwaśne mleko można zastąpić dowolnym sfermentowanym produktem mlecznym: Śnieżką, kwaśnym mlekiem, kefirem. Weź duże jajko, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajka są nie tylko duże, ale mają jasnopomarańczowe żółtko, a naleśniki okażą się pięknym złotym kolorem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz jajko i cukier. Dobrze umyj jajko. Należy to zrobić, ponieważ na skorupce jajka jest wiele różnych bakterii. Radzę myć jajka gorącą wodą, a nawet za pomocą specjalnej szczotki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij trzepaczką. Możesz ubić ręcznie lub za pomocą miksera. Miłośnicy pikantnych wypieków mogą teraz dodać cukier waniliowy (wystarczy jedna łyżeczka) lub szczyptę cynamonu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny do kwaśnego mleka. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, ale pożądane jest, aby był bezwonny. Olej roślinny można zastąpić roztopionym masłem. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą masę do mieszanki jajecznej i ponownie wymieszaj trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z solą i sodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do pozostałych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naleśniki są smażone na suchej patelni. Dobrze rozgrzej patelnię, wlej trochę ciasta łyżką. Do naleśników, naleśników i naleśników polecam użycie żeliwnej patelni: na takiej patelni naleśniki są równomiernie upieczone i nie przyklejają się do niej. Smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ostrożnie odwróć naleśniki i smaż przez taki sam czas.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj naleśniki z miodem, kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy