skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kwaśne mleko można zastąpić dowolnym sfermentowanym produktem mlecznym: Śnieżką, kwaśnym mlekiem, kefirem. Weź duże jajko, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajka są nie tylko duże, ale mają jasnopomarańczowe żółtko, a naleśniki okażą się pięknym złotym kolorem.
Krok 2:
W osobnej misce połącz jajko i cukier. Dobrze umyj jajko. Należy to zrobić, ponieważ na skorupce jajka jest wiele różnych bakterii. Radzę myć jajka gorącą wodą, a nawet za pomocą specjalnej szczotki.
Krok 3:
Ubij trzepaczką. Możesz ubić ręcznie lub za pomocą miksera. Miłośnicy pikantnych wypieków mogą teraz dodać cukier waniliowy (wystarczy jedna łyżeczka) lub szczyptę cynamonu.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny do kwaśnego mleka. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, ale pożądane jest, aby był bezwonny. Olej roślinny można zastąpić roztopionym masłem. Wymieszać.
Krok 5:
Wlej powstałą masę do mieszanki jajecznej i ponownie wymieszaj trzepaczką.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę z solą i sodą.
Krok 7:
Dodaj do pozostałych składników.
Krok 8:
Mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek.
Krok 9:
Naleśniki są smażone na suchej patelni. Dobrze rozgrzej patelnię, wlej trochę ciasta łyżką. Do naleśników, naleśników i naleśników polecam użycie żeliwnej patelni: na takiej patelni naleśniki są równomiernie upieczone i nie przyklejają się do niej. Smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.
Krok 10:
Następnie ostrożnie odwróć naleśniki i smaż przez taki sam czas.
Krok 11:
Podawaj naleśniki z miodem, kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g