skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić ciepłą sałatkę z papryką? Obrać bakłażana, pokroić w kostkę, włożyć do miski, posolić. Po 20 minutach spłucz, wyciśnij nadmiar wilgoci.
2. Cukinię umyć, pokroić w duże kostki.
3. Obierz bułgarską paprykę z nasion, przegród, usuń łodygę, umyj, pokrój w kostkę.
4. Obierz marchewki, pokrój w podłużne kostki.
5. Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki, posiekaj seler nożem.
6. Opiekaj orzeszki ziemne na suchej (bez dodatku oleju) patelni, aż się zarumienią.
7. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, usmaż wszystkie warzywa osobno.
8. Następnie połącz gotowe warzywa na patelni, przykryj, podgrzewaj wszystko razem przez 4-5 minut.
9. Dodaj orzeszki ziemne do sałatki i dopraw sosem sojowym.
podawaj udekorowane świeżymi ziołami.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g