skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z leszcza?
obrać słodkie ziemniaki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie umieść go na parze i gotuj do miękkości. Następnie, bez dodawania płynu, zetrzyj ugotowane słodkie ziemniaki widelcem lub specjalnym tłuczkiem.
leszcz oczyść, wypatrosz wnętrze i odetnij płetwy. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij głowę i ogon. Po zamocowaniu tuszy na desce rękami za pomocą ostrego noża pokrój tusze ryb wzdłuż kręgosłupa na dwie połówki i usuń kości.
Przenieś filety rybne do miski robota kuchennego lub przepuść przez maszynę do mięsa. Dodaj puree ze słodkich ziemniaków do powstałego mielonego mięsa rybnego i mieszaj, aż będzie gładkie.
dymkę i świeżą natkę pietruszki opłucz pod wodą i osusz. Następnie drobno posiekaj. Posiekane warzywa włożyć również do mięsa mielonego.
Dodaj bułkę tartą, sól,zmielony czarny pieprz i odrobinę sosu Tabasco do swojego smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Podziel powstałą mieloną rybę na równe porcje kotletów, formując rękami, uprzednio zanurzając je w zimnej wodzie, w lekko spłaszczone kulki.
obok pieca Przygotuj dwa talerze. Wlej mąkę do jednego, rozbij jajka do drugiego i ubij je trzepaczką. W pobliżu umieść miskę z gotowanym mielonym leszczem.
wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzej do odpowiedniej temperatury. Następnie weź jeden uformowany placek rybny na raz, zanurz go najpierw w mące, całkowicie pokrywając go z różnych stron, a następnie w mieszance jajecznej. Umieść kotlety na patelni i smaż je na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż będą apetyczne na złoty kolor.
połóż smażone kotlety na talerzu, uprzednio kładąc na nim ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
podawaj smażone kotlety z leszcza wraz ze śmietaną lub niesłodzonym jogurtem, przyozdobione świeżymi ziołami.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Leszcz suszony - 221 kcal/100g
- Leszcz wędzony na gorąco - 172 kcal/100g
- Leszcz gotowany - 126 kcal/100g
- Leszcz świeży - 105 kcal/100g
- Leszcz wędzony na zimno - 160 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal / 100g
- Batat - 86 kcal/100g